Србија и Балкан

Понављају се републички избори на осам бирачких места

Гласаће се на два бирачка места у Бачком Петровцу, три у Белој Паланци и на по једном месту у општинама Беочин, Мионица и Петровац на Млави
Понављају се републички избори на осам бирачких места© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

На осам бирачких места у пет општина сутра се понавља гласање на парламентарним изборима у Србији.

Како је раније саопштила Републичка изборна комисија, због тога ће бити штампано 5.352. гласачка листића, а гласаће се на два бирачка места у Бачком Петровцу, три у Белој Паланци и на по једном месту у општинама Беочин, Мионица и Петровац на Млави.

У суботу су поновљени избори на 35 бирачких места за Скупштину Србије.
Рок за подношење приговора после поновљених избора је 72 часа од затварања бирачких места и утврђивања прелиминарних резултата.

Избори се понављају на бирачким местима на којима није било могуће утврдити резултате гласања на изборима одржаним 17. децембра, као и на местима на којима су поништени резултати гласања због уочених изборних неправилности.

Републичка изборна комисија у року од 96 часова од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима избора.

За улазак у скупштину и освајање посланичких мандата потребно је да се пређе цензус од три одсто, а странке и коалиције националних мањина у расподели мандата учествују и ако освоје мање од три одсто.

Према закону о избору народних посланика, РИК у року од десет дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима избора решењем додељује мандате кандидатима за народне посланике по њиховом редоследу на изборној листи.

Рок за формирање Народне скупштине је 30 дана од објављивања коначних резултата, док је рок за формирање нове владе 90 дана од формирања Народне скупштине.

image