Србија и Балкан

Руски амбасадор у БиХ: Високи представник не постоји, Дејтон је основ развоја

Игор Калабухов је оценио да у БиХ постоји случај буквалне самозване узурпације власти
Руски амбасадор у БиХ: Високи представник не постоји, Дејтон је основ развоја© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Република Српска има потпуно право да се понаша као да високи представник у БиХ са правног гледишта тренутно не постоји, оценио је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов. 

Он је рекао да је разлог судског процеса против председника Српске Милорада Додика апсурдан.

"Додика оптужују због непоштовања одлука које је наметнула приватна персона која није високи представник и као таква нема овде одговарајућих компетенција. Осим тога, председник Републике представља изборну вољу већине грађана и његово суђење због супротстављања спољном диктату је буквално кршење Устава Републике Српске", рекао је руски амбасадор у интервјуу Срни.

У постојећим правним документима од Дејтона, па све до конференција Савета за спровођење мира (ПИК), укључујући Бонску конференцију 1997. године, како каже, не помињу се никаква ограничења нити правни механизми смене високог представника са његове функције.

"Подразумева се да се то може урадити консензусном одлуком свих чланица ПИК-а", рекао је руски амбасадор.

Калабухов је оценио да у БиХ постоји случај буквалне самозване узурпације власти.

"Узимајући у обзир да су се све критичне ситуације темељно разматрале преко званичних извештаја у Савету безбедности УН, укључујући извештаје самог високог представника, мислим да је Савет безбедности јединствена институција која може дати одговор на новонасталу ситуацију", навео је руски амбасадор.

Проблем је, додаје, што представници колективног Запада безочно гурају своје интересе у овом телу, игноришући правне норме.

Руски амбасадор је рекао да је став Руске Федерације у питању оправданости постојања Канцеларије високог представника у БиХ одавно познат.

"Са нашег гледишта процедуре именовања високог представника биле су прекршене више пута. Прво, кандидатура Кристијана Шмита није била усаглашена консензусом у Управном одбору ПИК-а као што то је било претходних 25 година, нити је била прихваћена од сва три конститутивна народа БиХ", појаснио је Калбухов.

Друго, постоји и контрадикторност са Анексом 10 Дејтонског споразума, док кандидатура Шмита није ни одобрена резолуцијом Савета безбедности, који је чланом седам Повеље УН задужен за надгледање ситуације у БиХ, додао је амбасадор.

Калабухов је подсетио да су релевантну резолуцију понудили Русија и Кина 22. јула 2021. године, али да је била бахато одбијена од западних чланица ПИК-а и од тог тренутка функција високог представника остаје упражњена, док сам ПИК ради потпуно нелегитимно као група појединих амбасадора који немају права да саветују, а камоли да намећу нешто народима БиХ.

ДЕЈТОН - ОСНОВ РАЗВОЈА БиХ

Осврћући се на насртаје Запада да изврши ревизију Дејтонског мировног споразума, као гаранта мира, Калабухов је истакао да Русија полази од тога да је овај документ основ развоја БиХ као земље три равноправна народа и два ентитета.

"Будућност је у рукама самих држављана БиХ", поручио је Калабухов и додао да Дејтонски споразум има дугу историју, не само у смислу израде текста, већ и његових тумачења: 

"У том смислу врло је сликовито да тренутно у БиХ не постоји званичан превод Дејтона, укључујући и сам Устав земље на језик било којег од три народа – аутентичан Дејтон је верификован само на енглеском".

image