Србија и Балкан

Додик: Кристијан Шмит је манифестација безнађа међународне политике

Додик је нагласио да пензионисани немачки политичар ужива подршку само Американаца и оних који их следе, те да оно што "у читаву причу уноси веома тужну емоцију јесте чињеница да је Немачка дозволила да се на овај начин руши њихова спољна политика"
Додик: Кристијан Шмит је манифестација безнађа међународне политике© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Кристијан Шмит манифестација свoг безнађа међународне политике која последњих 30 година покушава да наметне концепт који не пролази и не може проћи у БиХ.

"Кристијан Шмит је илегални високи представник јер нема одобрење Савета безбедности УН и ми то истичемо од самог његовог појављивања у БиХ. Чак је и он сам, пре доласка у БиХ, на честитке које су му упућене у Немачкој, рекао у тамошњој изјави: 'Сачекајмо. Морамо да сачекамо одлуку Савета безбедности УН, онда ми можете честитати'", подсетио је Додик у изјави за "Индепт њуз" (ИДН), водећу агенцију непрофитног Међународног синдиката медија, пренела је Срна.

Међутим, додао је Додик, одмах након неколико месеци Шмит је и сам прекршио своју изјаву и појавио се у БиХ као илегалац који под утицајем америчке моћи покушава да се наметне у БиХ као наводни високи представник.

"Уместо да доведе ствари до легитимитета и добије одлуку Савета безбедности УН о његовом именовању, Шмит је отишао у репресију. Закон је променио на дан избора, односно по завршетку избора у 19.00 часова. На сам дан избора у БиХ, на Устав је интервенисано законом и појединим законима, што је незамисливо. То не постоји ни у једној земљи на свету", истакао је председник Републике Српске у телефонском разговору за ИДН.

Додик је нагласио да пензионисани немачки политичар ужива подршку само Американаца и оних који их следе, те да оно што "у читаву причу уноси веома тужну емоцију јесте чињеница да је Немачка дозволила да се на овај начин руши њихова спољна политика".

"Што се тиче Шмита, он не може произвести никакво 'божанство' и његова појава не утиче позитивно на БиХ. Дакле, његово наметање закона прихватају само муслимани у БиХ и то као механизам за обрачун са другима - Србима, конкретно са мном и још некима који му не одговарају", рекао Додик.

Он је указао да је ситуација у БиХ велики блеф међународне заједнице и додао да високи представник нема овлашћења која је себи присвојио Шмит, а нису их имали ни они раније које је именовао Савет безбедности УН.

ИДН пише да плата високог представника у БиХ од 24.000 евра месечно, уз бројне друге бенефиције, свакако може бити мотив за снажно лобирање у међународној заједници које је покренуо пензионисани Шмит да задржи своју функцију.

ИДН у тексту под насловом "БиХ: немачки високи представник сеје сукоб" подсећа на изјаву Шмита почетком новембра када се обратио аудиторијуму на бини Европског форума у Бечу речима: "Зато сам овде, у Бечу, да тражим политичку подршку".

ИДН оцењује да се Шмитово излагање свело на то да је причао против председника Републике Српске Додика јер, како је рекао, "не може да разговара са њим за истим столом".

"Присутним искусним дипломатама било је јасно да Шмитови циљеви и алати које је форсирао немају никакве везе са дипломатијом. Управо је то оно што је дипломатија, седење за истим столом и разговор. Не можете користити погрешне алате и питати се зашто нешто не функционише? У дипломатији нема репресије. Зато стране дипломате морају престати да злоупотребљавају владавину права и да не поштују међународне норме и Дејтонски споразум, укључујући демократски уставни поредак БиХ", наглашава се у тексту ИДН.

image