Србија и Балкан

Француски европосланик: Европска унија све прашта свима, али Србији неће

Жан-Лен Лакапел поручио је да је циљ Уније да дестабилизује Србију
Француски европосланик: Европска унија све прашта свима, али Србији неће© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Шта то данас Европска унија пребацује Србији? То што није признала "Косово" и што не примењује санкције против Русије?! Све праштају свима који хоће да уђу у ЕУ, Србији ништа. Није посао Уније да се меша у унутрашње ствари Србије, да игра на пасивну ни активну улогу. Свака земља је слободна, суверена и независна у својој демократији", послао је поруку француски европосланик из редова десничарског "Националног окупљања" Жан-Лен Лакапел у интервјуу за "Вечерње новости", коментаришући однос ЕУ према нашој земљи.

Он нема сумње да је сваки потез Брисела око изборног и постизборног процеса у Србији покушај да се дестабилизује.

"Честитам председнику Вучићу и његовој листи на бриљантној победи. Опозиција није задовољна, то је проблем у свим демократијама. У САД, за коју кажу да је прва демократија на свету, говоре да када Трамп побеђује, то ради уз помоћ крађе. Задовољан сам што је листа коју предводи Вучић поново победила, јер мислим да он ради добар посао за своју земљу, да је Србија напредовала и стоји усправно, упркос свему што се дешавало у прођлосто-од санкција, преко бомбардовања и географског отимања земље. 

Говорећи о критикама ЕУ на изборни процес у Србији, Лакапел каже Унија покушава да дестабилизује Србију и шири пометњу, напомињући да је вођа опозиције Мариника Тепић, као председник делегације ЕУ, била веома агресивна према посланицима у скупштини.

"Она покушава да помало организује манифестације, и то ради под окриљем ЕУ која стоји уз њу, доливајући уље на ватру", каже он и додаје да "нема ничег новог у левичарским и зеленим снагама који врше насилне преврате на улицама.

"ЕУ данас каже шта је добро, а шта не. Не признати Косово је лоше. Лоше је наставити и разговарати са Русијом. ЕУ данас хоће да влада и разводни идентитет и  историју нација, жели да буду сви исти. А то не може. Узмимо пример Пољске која је антируска, а Мађарске која је проруска. Имају право на различити мишљење", објашњава саговорник "Новости".

На питање зашто је онда члан Европског парламента, Лакапел одговара: 

"Сви ми у ЕП из "Националног окупљања" мислимо исто. Задовољан сам ту где дам, јер могу да изнесем право мишљење, могу да браним праведну, уравнотежену и легитимну реч против аутократије", поручује француски европосланик.

На питање како види улогу САД, Лакапел каже да је против мешања, напомињући да се Америка меша у односе Србије и Косова. 

"Ја сам за слободу и независност народа. Не желим да се било ко меша. Америка треба да престане да се меша у ствари ЕУ, источне Европе и Балкана, што се њих уопште не тиче. Знамо да је Бајден са својим сином један иницијатора НАТО бомбардовања 1999, иако тада није био председник, и данас је са сином умешан у проблем с бизнисом и корупцијом. Убеђен сам у то", закључује Лакапел.

image