Србија и Балкан

Европски медији: Већинска Србија не жели промену система, опозиција није алтернатива Вучићу

Опозиција "себе обмањује ако свој пораз оправдава искључиво триковима власти", пише "Ноје цирхер цајтунг"
Европски медији: Већинска Србија не жели промену система, опозиција није алтернатива Вучићу© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Медији у Немачкој, Аустрији и Швајцарској оценили су, како преноси "Дојче веле" да су јучерашњи протести у Србији били највећи од 17. децембра, али не и масовни, наводећи у коментарима да Србија не жели промену система, као и да актуелна опозиција за сада није политичка алтернатива Александру Вучићу.

У тексту швајцарског листа "Ноје цирхер цајтунг" под насловом: "Србији је потребна опозиција другог калибра да би победила Вучића. Шта недостаје?", наводи се и коментар Андреаса Ернста, познаваоца прилика у Србији који оцењује да треба да се повуку "истрошени људи постмилошевићевске ере".

Према мишљењу Ернста, власт у Србији не опстаје само због, како наводи, демократских дефицита, већ зато што Вучићевим "противницима такође недостају кључне вештине".

Ернст констатује да протести који се дешавају у Србији од маја показују да има грађана који желе више од "скромног" економског напретка и да су резултати избора разочарали оне који желе да Србија буде део "слободне Европе", али сматра да опозиционе странке морају брзо да се мењају, јер "тренутно нису у стању да заиста оспоре Вучићеву моћ".

"Они себе обмањују ако свој пораз оправдавају искључиво триковима власти", истиче Ернст и предлаже темељну реформу опозиције.

Према његовим речима, опозицији је потребан програм који иде даље од победе на изборима, а сматра и да се мора превазићи питање Косова и Метохије, и да је, уз тврдњу да "Косово" више није Србија, потребна храброст да се то каже.

Он оцењује и да "неспретне реакције" опозиционих кругова, на нерегуларности на дан избора, указују на недостатак професионалности и да нису били добро припремљени и упућује да треба да се надовежу на "традицију демократског отпора" којом је срушен Милошевић.

"Изнад свега то значи да коначно треба да се повуку истрошени људи постмилошевићевске ере. Ликови попут Драгана Ђиласа или Бориса Тадића данас више нису уверљиви. Имали су своју шансу и пропустили су је. Они више никога не мобилишу и не убеђују", оценио је Ернст.

Према његовом мишљењу, ови људи би требало да направе простор за нове умове и таленте који се у наредним годинама могу развити у харизматичне политичаре.

У вечерњем дневнику аустријског јавног сервиса ОРФ, у видео извештају са јучершањих протеста у Београду наводи се да су протести били "највећи до сада, али с обзиром да је Београд милионски град, ипак веома ограничени."

Према наводима тог медија, демонстранти су присталице опозиције и интелектуалци који одбацују Вучића и његов систем, али до сада, како кажу, "нису успели да покрену масе".

Према оцени дописника ОРФ-а, Кристијана Вершица, од нових избора неће бити ништа ако не дође до масовног покрета и указује да је Србија веома поларизовано друштво, али да не постоји расположење за промену система. 

Он напомиње да то показују све озбиљне анкете, а да не треба заборавити, да је Вучић, поред свих грешака, постигао успехе када се ради о инфраструктури, стварању радних места и довођењу фабрика.

Вершиц указује и да Вучић има међународну подршку не само Русије и Кине, већ делом и држава ЕУ.

Сматра да у опозицији, која је и даље веома расцепкана, нема политичке алтернативе и да је зато "веома мало вероватно да се из овог покрета изроде нови избори".

Портал немачког јавног сервиса АРД Тагесшау доноси извештај са протеста у Београду наводећи да су у Србији у суботу одржане највеће демонстрације после избора 17. децембра и да хиљаде људи оптужује владу и Александра Вучића за изборну превару тражећи поништење резултата у Београду, преноси "Дојче веле".

У тексту се наводи да није било извештаја о насиљу, и преносе речи опозиционих лидера, као и прелиминарни резултати избора.

image