Србија и Балкан

НАТО поручио Србији: Одлучите у ком правцу желите да идете, нисте свесни колико вас поштујемо

Не смемо да заборавимо прошлост, али можемо да радимо заједно и идемо даље, као што се десило у Италији, на пример, након Другог светског рата, поручио је бригадни генерал Ђампјеро Романо, шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду
НАТО поручио Србији: Одлучите у ком правцу желите да  идете, нисте свесни колико вас поштујемо© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

"НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије, као и њену одлуку да остане на нивоу партнера. Чињеница да Србија не жели да се придружи НАТО-у нас није спречила у постизању одличних досадашњих резултата. Од Србије зависи који пут жели да изабере, сходно томе како види своју будућност. Коју год одлуку Србија донесе, наравно, НАТО ће је поштовати. Верујем да је обострано поштовање почетна тачка сваког односа", оцељује бригадни генерал Ђампјеро Романо, шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду за "Демостат".

Он је додао и да је на званичном Београду да одлучи у ком смеру и на који начин жели да развија партнерство са тим савезом и навео да грађани Србије нису у потпуности свесни колико НАТО ради и постиже "кроз наше партнерство", колико високо цени и поштује Србију и увек је спреман да са српском јавношћу комуницира о заједничким активностима што је, како каже, нарочито важно у тренутку кад су дезинформације и лажне вести постале саставни део нашег свакодневног живота.

"НАТО цени дуготрајно партнерство које гради са Србијом још од 2006. године, кад се Србија придружила програму НАТО-а Партнерство за мир. Већ 17 година, Србија и НАТО развијају широку и обострано корисну сарадњу и заједно пружају подршку реформама, безбедности и стабилности широм региона Западног Балкана и ширег евроатлантског подручја", каже Романо.

Романо је рекао да је свестан да је НАТО и даље контроверзна тема у Србији због бомбардовања 1999. године и подсетио да је и генерални секретар НАТО недавно изјавио саучешће свима који су изгубили вољене на обе стране.

"Не смемо да заборавимо прошлост, али можемо да радимо заједно и идемо даље. То је оно што НАТО и Србија чине кроз ово партнерство, идемо ка бољој будућности. Понављам, верујем да не смемо да заборавимо прошлост, али можемо ићи унапред, као што се десило у Италији, на пример, након Другог светског рата. Ми смо тад претрпели многе губитке, не само у животима, већ у смислу споменика, културе, инфраструктуре и тако даље. Али онда смо одлучили да гледамо ка будућности, да идемо напред, и сад смо ту где јесмо. Надам се да ће Србија у будућности бити још успешнија од Италије", рекао је Романо.

Када је у питању војна сарадња, он је поменуо учешће Србије у мировним мисијама под окриљем УН или ЕУ и као пример навео податак да војници из Србије, између осталог, раде заједно са италијанским војницима у Либану.

"Дакле, као што можете видети, Србија и НАТО су ближи него што се чини на први поглед", рекао је он.

Упитан како гледа на дијалог Београда и Приштине након недавног сукоба у Бањској, саговорник "Демостата" је указао да "НАТО наставља да чврсто подржава дијалог под окриљем Европске уније и друге напоре са циљем нормализације односа Београда и Приштине као једини пут ка достизању трајног политичког решења и стабилности у региону".

"Током своје скорашње посете Србији, генерални секретар НАТО-а позвао је Београд и Приштину да активно учествују у дијалогу, да смањују тензије и суздрже се од мера које могу водити ка ескалацији. Такође је поздравио најновији предлог Европске уније за оснивање заједнице општина са већинским српским становништвом на Косову, као кључни корак ка нормализацији односа. Овог маја је дошло до насиља против мировних снага Кфора, у ком је повређено 93 војника НАТО-а, од којих су неки претрпели тешке повреде. У септембру је дошло до нових насилних догађаја. Ово је неприхватљиво. Чињенице се морају утврдити, а починиоци привести правди. Као одговор на насиље, НАТО је на Косово распоредио око 1000 додатних припадника мировних снага, као и оклопне јединице. Ово представља највеће повећање нашег контингента на Косову у протеклих десет година, које показује да је НАТО спреман да чува мир", навео је генерал Романо.

Према његовим речима, командант Кфора генерал-мајор Улуташ је у контакту са начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Мојсиловићем, као и са представницима институција И безбедносних организација на Косову, Мисије Европске уније за владавину права (ЕУЛЕКС), ОЕБС-а и међународне заједнице.

"Мандат Уједињених нација за нашу мировну мисију Кфор, који се заснива на Резолуцији 1244 Савета безбедности из 1999, остаје непромењен. Настављамо да пружамо подршку сигурном и безбедном окружењу на Косову", поручује Романо.

image
VV inauguration
banner