Србија и Балкан

Држава ће за етно куће и салаше дати по 24.000 евра: Рурални туризам је будућност Србије

Када буде завршена уредба, расписаће се конкурс и тада ће бити познати и услови за учешће за државну помоћ, рекли су из ресорног министарства
Држава ће за етно куће и салаше дати по 24.000 евра: Рурални туризам је будућност Србије© Milan Maricic/ATAImages

Тренд раста броја ноћења у сеоским домаћинствима у Србији наставио се и током претходне 2023. године, па не чуди што је власт одлучила да управо рурални туризам у наредном периоду постане главна туристичка атракција за домаће и стране госте.

Председник Србије Александар Вучић и најавио је да ће из државне касе бити издвојено око две милијарде евра за обнову регионалних и локалних путева, као и за салаше и етно-куће.

Министар туризма Хусеин Мемић објаснио је да припремају уредбу која ће бити завршена крајем јануара, почетком фебруара, према којој ће за сеоски туризам бити опредељено укупно 150 милиона динара, односно око 2,9 милиона динара или нешто више од 24.000 евра по газдинству.

Из туристичког сектора Министарства за туризам и омладину за РТ Балкан су рекли да је у централном информационом систему е-туриста регистровано 737 сеоских туристичких домаћинстава, са око 2.400 смештајних јединица.

"Када буде завршена уредба, расписаћемо конкурс и тада ће бити познати и услови за учешће за државну помоћ", саопштили су из министарства.

Додали су да је према њиховој последњој статистици, број ноћења у сеоским домаћинствима у Србији у првој половини 2023. године био за 21,8 одсто већи у поређењу са истим периодом 2022, док су само посете страних туриста повећане за више од 32,6 одсто.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА за РТ Балкан каже да није познат проценат учешћа руралног у целокупном приходовању од туризма, али да држава сигурно има добру рачуницу када креира стратегију за наредни период.

"Иницијатива сигурно има смисла како би се поспешио квалитет услуга и уредили или проширили капацитет у приватним смештајним јединицама и додали неки нови садржаји. Код обнове путних праваца, требало би да се консултују са власницима домаћинства како би се повезале и приоритетне саобраћајнице", подвлачи Сеничић.

Како каже, салаши су породична домаћинства у Војводини чији назив датира из периода Аустроугарске, док су етно газдинства куће у централној Србији, најчешће у шумадијском стилу. Представљају природна богатства Србије, нашу традицију, културу и обичаје.

"Прве имају воће, поврће, гаје домаће животиње, а друге не морају да имају такву понуду. Када је категоризација објеката у питању, прописује је министарство на основу услова и правилника. Морају се испоштовати одређене процедуре и стандарди, испунити технички и санитарно-хигијински услови. Неопходно је и лекарско уверење о здравственој способности за обављање угоститељске делатности за власника објекта и чланове домаћинстава", објаснио је Сеничић.

Каже да приватни смештаји имају највише 30 кревета и не морају да служе храну.

"Објекат тада мора да поседује и паркинг, рецепцију, адекватну кухињу, придружене услуге за чишћење, вођење хигијене...", навео је.

Слађа Миленковић из етно домаћинства у Деспотовцу радује се најављеној помоћи, коју ће, како каже потрошити на уређење макадама и проширење смештајних капацитета.

"Ми смо у близини манастира Манасија, 8-9 км главним путем и још два макадамом. Потпуно смо изоловани у шуми па људи долазе због мира и тишине, свежег ваздуха, добре, домаће хране, имамо 20 јелена лопатара, па су и они атракција", објашњава Слађа и додаје да располажу са седам соба, а да ноћење са доручком кошта 25 евра по особи.

Признаје да је много више уложеног труда од зараде, али да и не раде искључиво због новца.

"Лепо нам је, имамо фине госте, лепо се дружимо, међусобно посећујемо", наводи.

Бобан са салаша код Бача открива да су многе његове колеге позатварали салаше због великих намета, иако се налазе у близини језера, турског купатила, ловне станице за фазане...

"Боримо се сами, али никад нема константно посла да бисмо живели само од издавања. Ми имамо три двокреветне собе и салу за ручавање за 20 особа. Имамо отворену кухињу од старе цигле, роштиљ, фритезу, имамо домаће производе, саламу, кулен, ракију", каже Бобан и открива да им најчешће долазе домаћи гости, али и туристи из Италије, Чешке, Немачке.

Ако дођу паре, а услови за конкурс не буду презахтевни, каже да ће их уложити у ширење смештајних капацитета, играоницу и базен.

image