Србија и Балкан

Приштина усвојила одлуку о уклањању налепница за аутомобиле са српским таблицама

Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном листу
Приштина усвојила одлуку о уклањању налепница за аутомобиле са српским таблицама

Влада привремених приштинских институција усвојила је данас на електронској седници одлуку о уклањању режима папирних налепница за аутомобиле са српским регистарским таблицама.

"Уклањање овог режима јесте акт добросуседских односа и долази након потпуног признања таблица Републике Косова од стране Србије", наводи се у саопштењу за медије владе тзв. Косова.

Одлука је донета на 181. седници у Приштини која је одржана електронски, а одлука ступа на снагу по објављивању у Службеном гласнику.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је 25. децембра да је Влада Србије донела одлуку којом је омогућила слободу кретања за сва возила са Косова и Метохије, што је била њена обавеза из споразума о слободи кретања из 2011. године.

Како је пре тога саопштио директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, Влада Србије је такву одлуку донела да би "помогли Србима са Косова".

Петковић је тада, у изјави новинарима, истакао да је део одлуке и дисклејмер којим се јасно истиче да то не значи признавање Косова, нити се може тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, као и да ће се одлука примењивати од 1. јануара.

image