Србија и Балкан

Курти "објашњава": Какве везе имају РКС таблице са изборима у Србији

Сад када су добили ове примедбе (званични Београд), кад имају протесте, они желе мало да их стишају признавањем наших таблица, рекао је Аљбин Курти
Курти "објашњава": Какве везе имају РКС таблице са изборима у СрбијиGetty © Omer Messinger / Stringer

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и прозападна опозиција, тврди да су избори у Србији покрадени и то доводи у везу са одлуком званичног Београда да омогући слободу кретања свим возилима са простора КиМ.

"Мислим да је главни мотив зашто је званични Београд сада укинуо налепнице са РКС таблица је да би мало стишали критику која им долази са Запада због нерегуларних избора 17. децембра. Значи, они знају да су крали, зна и међународна заједница", каже Курти.

"Сад када су добили ове примедбе, кад имају протесте, желе мало да то стишају тиме што ће признавати наше таблице", додао је он.

Курти је током седнице рекао да Србија касни десет година са применом претходно договорених споразума и да је последње две године стварала бројне безбедносне тензије на северу "Косова" због таблица.

"У децембру ове године, односно у месецу у ком се налазимо, користе се да се смањи притисак са демократског Запада, Европске Уније и Сједињених Америчких Држава, на Србију за нерегуларне и недемократске изборе, да покрију званично одбацивање Бриселског Основног споразума путем писма премијерке Србије Брнабић које је упућено Савету ЕУ 13. децембра и да се прикрије њихов неуспех у Бањској 24. септембра", поручио је Курти.

Курти је навео да најновији поступак Србије треба да се протумачи као више од конструктивности и корака ка нормализацији односа по слову и духу Основног споразума.

image
VV inauguration
banner