Србија и Балкан

Односи Русије и Српске на највишем нивоу: Додик планира посетe у априлу и у јуну

Сада делује да је све што је учинила Европа по налогу Америке према Русији било илузорно, указао је Милорад Додик
Односи Русије и Српске на највишем нивоу: Додик планира посетe у априлу и у јунуwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/ZUMAPRESS.com

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се воде разговори о његовој посети Русији и да ће она бити свакако пре председничких избора у тој земљи.

У априлу идем дефинитивно, а вероватно и у јуну. У априлу је безбедносни форум у Санкт Петербургу на којем сам посебан гост који би требало да се обрати. Прошле године је учествовало 111 земаља, ове би требало око 150 - рекао је Додик за Глас Српске.

Одговарајући на питање који су најважнији међународни пријатељи Српске, Додик је рекао да је данас све важно и да Република Српска није прекинула ни однос са Америком, већ само са њиховим особљем.

"Бирамо тренутак кад ће Америка постати правична из наше визуре, па да развијамо даље односе. Оно што не желимо да рехабилитујемо јесте однос са Британцима, јер они су покварени и то су показали кроз историју", истакао је Додик.

Он је додао да Република Српска има контакте и са важним људима из ЕУ.

"Најбољи однос имамо са Србијом, ту су и Мађарска, Русија и Кина се подразумевају, ту је сада и Азербејџан. Нисмо прекинули ни наш однос са Хрватском", истакао је Додик.

Председник Српске је истакао да је у Црној Гори све конфузно и да се не види ништа осим "надобудног председника".

"Уважавали смо га као избор грађана, али пошто се већ неколико пута негативно изразио на наш рачун, нема потребе да радимо на јачању персоналних односа", додао је Додик.

Он је рекао да је политика Републике Српске била да се заустави губитак надлежности Српске.

"Када се то заврши, онда ћемо почети да их враћамо, свесни изазова који су веома велики. Не може човек да прича о нашем положају, а да нема у виду глобалне и регионалне односе. Они су изнад свега сложени и битно су утицали на то да се промени однос снага", навео је Додик, додајући да сада делује да је све што је учинила Европа по налогу Америке према Русији било илузорно.

Додик је оценио да делује да Запад очигледно губи живце и да им треба неко место где ће се обрачунавати са мањим и слабијим.

"Ми морамо да избегнемо да се тај њихов гнев свали на нас, али исто тако не смемо дозволити да изгубимо нашу позицију", рекао је Додик.

Он је оценио да одбијање комуникације са америчким и британским амбасадором више користи него што штети.

"Да смо наставили комуникацију, имали бисмо више негативних последица. Они траже да се о имовини одлучује у Сарајеву, ми то нећемо. Они кажу 'е, хоћете'. Ми кажемо да нећемо. И о чему ми онда да причамо? Временској прогнози", упитао је Додик.

Председник Српске је истакао да би волео да има коректне односе са Американцима, али да "није пао са Марса па да не зна о чему се ради".

"Они се петљају у рад Уставног суда, у рад Тужилаштва и Суда БиХ, о чему имамо и стенограме које ћемо једног дана објавити. Уплићу се у микроствари које су 99 одсто против Српске. О чему ми онда да причамо? Ево, разоткривене су архиве у Британији, видели сте како се понашала та земља у догађајима у вези са Сребреницом. Они су желели да се то деси. Зашто бих данас веровао Британцима" - упитао је Додик.

Он је рекао би волео да се подичи најбољим односима са Америком, али да су они морали да науче да овде не седе људи који су послушници.

"Не можете рушити Дејтон, а кривити Додика за то и уводити му санкције. Имате америчког амбасадора Мајкла Марфија који је скоро говорио да Дејтон никад није био замишљен да буде трајан. Али, чему онда тежиш? Унитарној Босни? То није наш циљ. Они кажу: 'Има да буде'. Ја кажем да неће", рекао је Додик.

image