Србија и Балкан

Министар Хелез, амерички бомбардери и Дан Републике Српске: Да ли авиони прелећу небо над РС?

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да амерички авиони нису прелетели Српску, већ да је рута Брчко и Тузла, међутим, током свечаности у Бањалуци чули су се авиони
Министар Хелез, амерички бомбардери и Дан Републике Српске: Да ли авиони прелећу небо над РС?Getty © Jared C. Tilton / Staff

Министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез примио је данас у хитну посету америчког војног изасланика у БиХ бригадира Ерика Адамса са којим је, како се наводи, разговарао о сложеној политичкој ситуацији у БиХ, али и о обуци припадника Оружаних снага БиХ са колегама из Оружаних снага САД.

Како преноси сарајевски портал "Кликс", Хелез је одобрио данашњи прелет три америчка авиона, од чега два борбена Ф-16, преко територије БиХ, ради унапред планиране вежбе са специјалистима за навођење и контролу блиске ваздушне подршке из састава ОС БиХ и ОС САД.

Хелез за такву одлуку није имао сагласност представника сва три народа у БиХ.

Америчка амбасада у Сарајеву огласила се саопштењем у којем је навела да ће авиони летети на подручју Тузле и Брчког 08. јануара у послеподневним сатима.

"Ова билатерална обука проводи се у склопу напредног степена сарадње између две војске која доприноси миру и сигурности на Западном Балкану, те показује посвећеност Сједињених Држава територијалном интегритету БиХ у јеку анти-дејтонских и сецесионистичких активности. Сједињене Државе стално наглашавају да Устав БиХ не предвиђа право на отцепљење, те да ће деловати уколико неко покуша да промени овај основни елемент Дејтона" пише у саопштењу.

Акцију су подржавале летелице КЦ-135 "стратотанкер" које су осигурале допуну горива у ваздуху за летелице Ф-16 изнад Републике Српске.

"Босна и Херцеговина кључни је партнер САД и има заједнички циљ у осигурању регионалне стабилности. Америчке летелице вратиће се у базу одмах након завршетка мисије. Способност брзог размештања, лоцирања мете и повратка у базу показују капацитете САД да пројицирају снагу било где у најкраћем могућем року и да делују заједно са савезницима и партнерима", додаје се у саопштењу.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да амерички авиони нису прелетели Српску, већ да је рута Брчко и Тузла.

"Они који су најављивали да ће летети преко Републике Српске нису били у праву. Рута је била Брчко, које је заједничко власништво и Тузла, тако да нису прелетели Републику Српску", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковића изјавио је да су Американци, према најновијим информацијама, одустали од намере да авионима Ф-16 у ниском лету узнемиравају грађане Бањалуке и Републике Српске током прославе 9. јануара, Дана Републике Српске.

"Нећемо много трошити време на њих, нека раде свој посао као што и ми радимо свој", рекао је Вишковић.

Вишковић је подсетио да су амерички авиони летели и лете и мимо Дана Републике Српске, да то раде свакодневно будући да су смештени на сарајевском аеродрому Бутмир.

"Што се мене тиче могли су и увеличати дефиле и да поред наших хеликоптера имамо и авионе Ф-16 који би надлетели Бањалуку", рекао је Вишковић.

Ипак, док се у дворани "Борик" у Бањалуци одржава свечана академија поводом Дана Републике Српске чују се авиони који прелећу небо над Бањалуком.

image