Србија и Балкан

Америчка амбасада у Сарајеву не мирује: Вашингтон тражи истрагу поводом Дана Републике Српске

Након што је јуче саопштила да ће војни авиони надлетати Републику Српску, америчка амбасада се опет огласила због Дана Републике Српске
Америчка амбасада у Сарајеву не мирује: Вашингтон тражи истрагу поводом Дана Републике Српске© Frenky Photography/Kabinet predsjednika RS/ATAImages

Вашингтон тражи истрагу поводом одржавања Дана Републике Српске, саопштила је америчка амбасада у Сарајеву.

Како наводе, Уставни суд Босне и Херцеговине заузео је став да је обележавање празника неуставно.

"Проблем не лежи у прослави празника, него у одлуци да то буде деветог јануара. Повезивање тог обележавања са православним верским празником у супротности је са неколико одредби Устава БиХ којима се забрањује дискриминација. Ово је ствар закона, а не нечијег мишљења", наводи америчка амбасада.

Потом се позива на члан 3. Дејтонског устава по којем се прописује да ентитети у потпуности морају да се придржавају одлука институција БиХ, укључујући и коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ.

"Сједињене Државе очекују да ће релевантне институције за проведбу закона и правосудне институције провести истрагу о сваком случају кршења закона који је повезан са прославом Дана Републике Српске деветог јануара", наводи амбасада.

Поручује се да су САД реаговале и пре на антидејтонско деловање и неће оклевати да то ураде и убудуће.

Колико Америци смета прослава Дана Републике Српске било је јасно и синоћ када су током свечане академије у Бањалуци два америчка војна авиона Ф-16 надлетала град.

image