Србија и Балкан

Патријарх Порфирије у Бањалуци: Ни по коју цену не можемо да се одрекнемо своје славе

Република Српска, која је настала 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ, прославља свој 32. рођендан
Патријарх Порфирије у Бањалуци: Ни по коју цену не можемо да се одрекнемо своје славе© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

У Спортској дворани "Борик" у Бањалуци одржана је свечана академија поводом Дана Републике Српске.

Не тражимо од других да се одрекну себе и онога што је њихово, али оно што је наше, у сваком смислу те ријечи, имамо право и хоћемо да задржимо, умножавајући га, рекао је патријарх српски Порфирије на свечаној академији.

Патријарх је рекао да "данас и сутра славимо Светог Стефана, који најбоље потврђује суштину нашег опредјељења за мир"

"Ми ни до кога не тражимо да слави како мисли да треба да слави, ми никоме, ако смо Христови, православни и своји, нећемо и не смемо наметати свој модел живота, али у исто време ни по коју цену и ни на који начин не можемо се одрећи своје славе, јер би то значило да се одричемо своје вере, себе, онога што је наше по правди људској и Божијој", поручио је патријарх.

Председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да српски народ најбоље зна да мир мора да се чува као највећа драгоценост и да нема ништа важније од слободе која се чува језиком сарадње, испруженом руком и љубављу за себе и своје.

Орлић је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и државног руководства и у име грађана Србије честитао Дан Републике Српске, поручујући да ће Србија увек бити уз Српску.

"Посебна је част стајати на овом месту. Срећан нам свима Дан Републике Српске. Обележавамо га заједнички, а како би друго, исказујући част великанима који су 9. јануара 1992. решили да заштите права народа који овде живи, да заштите његово право са сачува свој мир и слободу, његово право на живот и постојање, право да има своју будућност и учинили су то стварајући Републику Српску. Исте вредности чувамо и ми данас", рекао је Орлић на свечаној академији поводом обележавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Обележавању Дана Републике присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, његова светост патријарх српски Порфирије, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, председник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске и српски представници у институцијама на нивоу БиХ, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, као и Дарко Младић, син српског генерала Ратка Младића.

Присутни су били и председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар здравља Србије Даница Грујичић, председник Покрета социјалиста и сенатор Српске Александар Вулин, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Централни догађај у оквиру обележавања Дана Републике Српске биће свечани дефиле, који ће бити одржан сутра на Тргу Крајине у Бањалуци.

image