Србија и Балкан

Куртијева фарса: Покушава да изманипулише Србима за нове изборе на северу КиМ

Процедура за смену одборника не постоји, оставке су неизвесне
Куртијева фарса: Покушава да изманипулише Србима за нове изборе на северу КиМ© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Да компликована политичка ситуација на северу Косова и Метохије, која је настала упадом тзв. косовске специјалне полиције у зграде српских општина 26. маја прошле године, погодује приштинским привременим институцијама, потврђује и то што не поштују чак ни сопствена упутства за смену актуелних нелегитимних албанских градоначелника. 

Влада Аљбина Куртија на све начине избегава да распише нове ванредне изборе на северу КиМ, и увлачи Србе у лавиринт разних процедура, пишу "Вечерње новости".

Упркос покушајима грађана да председницима скупштина општина, односно заузетих српских локалних самоуправа на северу, предају петиције за смену нелигитимних градоначелника, ти захтеви су, осим у Северној Митровици, одбијени. И све уз изговор – петиције нису технички добре.

Представници нелегитимне Скупштине општине Северна Митровица доставили су нове формуларе за петиције грађанима, који су недавно захтевали да се у овој општини смени албански представник Ерден Атић, који је изабран са око 500 гласова, јер су Срби бојкотовали претходне изборе.

Међутим, још је непознато када ће одговоре добити грађани Звечана, Лепосавића и Зубиног потока, где су од маја прошле године, уз асистенцију РОСУ, насилно настањени албански градоначелници.

Нови захтеви

Како за "Новости" истичу представници Срба у Косовској Митровици, сада се разматрају место и време прикупљања потписа за нову петицију којом траже смену албанског градоначелника Атића.

"Једини начин да се разреше градоначелници, према важећим законима, јесте да они поднесу оставке, или да барем 20 одсто бирачког тела потпише петицију. Досадашње петиције, колико знам, нису задовољавале форму, односни нису биле потписане на ваљан начин, због чега су из Oпштине Северна Митровица доставили формуларе који треба да се попуне да би петиција била у реду", појашњава политички аналитичар Неџмедин Спахију, који истиче да се петиције предају председницима скупштина, који их потом прослеђују тзв. Министарству локалне самоуправе, а које потом петицију шаљу Централној изборној комисији.

Оно што, такође, додатно компликује ситуацију око локалних самоуправа на северу КиМ, јесте што смена градоначелника, по сазнањима "Новости", не значи аутоматски одлазак и одборника, а њих 99 одсто су Албанци. Излаз је да одборници сами поднесу оставке, потребно је више од половине чланова локалног парламента, али у тај сценарио не верују ни политички аналитичари, ни представници цивилног цектора за овог подручја. Спахију појашњава да за разрешење одборника није предвиђена процедура, те они могу да остану до наредних редовних избора, осим уколико у два наврата локални парламент не изгласа предлог буџета за наредну годину. Тада се распушта скупштина општина.

Гласање на пролеће 2025?

Како би процес смене градоначелника био успешан, неопходан је потпис 20 одсто грађана од укупног броја гласача уписаних у бирачке спискове. Да би се сменио "градоначелник" општине Косовска Митровица, неопходно је да се прикупи 3. 640, у Лепосавићу је потребно 2.689 потписа пунолетних грађана, док је за Зубин Поток неопходно 1.347. 

Имајући у виду процедуру, али и махинације приштинских власти, процењује се да би гласање за градоначеленика Северне Митровице, што је засад једино извесно, могло да се оджи тек на пролеће идуће године. 

image
VV inauguration
banner