Србија и Балкан

Зашто касне летови са београдског аеродрома?

Просечно кашњење одлазних летова са београдског аеродрома износи 60 минута
Зашто касне летови са београдског аеродрома?www.globallookpress.com © Li Ran/XinHua

На долазни и одлазним летови са аеродрома Никола Тесла у Београду данас су забележена значајна кашњења, па тако просечно кашњење у доласцима тренутно износи 44 минута, а индекс кашњења је 4,2 (велики проблеми са дугим кашњењима и неколико отказаних летова).

Просечно кашњење одлазних летова износи 60 минута, са индексом кашњења од максималних 5.

На сајту Аеродрома Никола Тесла може се видети да су сви ноћни и рани јутарњи летови каснили, а највеће кашњење, од готово 2,5 сата било је на лету компаније "Визер" за Гетеборг.

Лет ЈУ321 из Дизелдорфа каснио је сат и 20 минута, па је уместо у 11:45 у Београд слетео у 13:07.

На питање "РТ Балкан" о кашњењима са Аеродрома "Никола Тесла" истичу да је аеродром непрекидно отворен за авио-саобраћај, без обзира на временске прилике.

"Услуга одлеђивања и спречавања од залеђивања авиона ради у пуном капацитету, у складу са планираним редом летења авио-компанија, полетно-слетна стаза и све маневарске површине, тј. рулнице и паркинг позиције су очишћене, а полетно-слетна стаза располаже категоријом ИИИб, тј. најсавременијим уређајима за слетање и полетање авиона у условима изузетно смањене видљивости (магле)", наводе представници Аеродрома "Никола Тесла".

Даље истичу да у зимским условима разлози за кашњење летова могу бити вишеструки.

"На пример, за одлеђивање авиона потребно је одређено време, а због кашњења летова у доласку у Београд, може се догодити да наредни летови из Београда буду одложени, што затим последично ствара дуже време чекања на одлеђивање, а самим тим може довести и до кашњења летова. Такође, да ли ће авио-компаније слетати или полетати у условима смањене видљивости, осим категорије аеродрома, важно је неколико других чинилаца, попут типа и опреме самог ваздухоплова, процедура које прописују авио-компаније и пилота који доноси одлуку да ли ће у условима смањене видљивости слетети у Београд, преусмерити лет на најближи аеродром, односно да ли ће уопште и полетети ка Београду", додаје се у саопштењу београдског аеродрома.

Путницима савету да се о реду летења и статусу појединачних летова правовремено обавесте путем интернет презентације Аеродрома www.beg.aero, као и у изабраној авио-компанији.

"Све оперативне службе Аеродрома "Никола Тесла" непрекидно су ангажоване како би се авио-саобраћај одвијао безбедно и сигурно", саопштили су из аеродрома.

"Ер Србија": Очекивано отежано одвијање авио-саобраћаја

Пре неколико дана компанија "Ер Србија" саопштила је да је забележено отежано одвијање саобраћаја на београдском аеродрому.

У понедељак, 8. јануара, из националне авио-компаније речено је да се може очекивати отежано и успорено одвијање авио-саобраћаја, имајући у виду снежне падавине и ниске температуре, као и смањени капацитет службе за одлеђивање авиона.

image