Србија и Балкан

Дачић: Одрицање од Косова не сме бити цена за ЕУ

Русија је важан савезник на међународној сцени када је реч о очувању нашег суверенитета. Стална је чланица СБ УН, а да је другачије, "Косово" би имало отворен пут ка чланству у Уједињеним нацијама, истакао је шеф српске дипломатије
Дачић: Одрицање од Косова не сме бити цена за ЕУ© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Оценивши да је нови талас притисака на Србију последица нервозе Приштине јер никако да оствари циљеве да је сви признају и да постане чланица Уједињених нација, односно нервозе њених покровитеља, министар спољних послова Србије Ивица Дачић је истакао да ће Србија наставити да буде сметња сваком међународном признању "Косова", што значи да ће одговорити уколико крену у кампању за нова признања.

"Показали смо да велики број држава јесте био спреман да преиспита став и да повуче признавање Косова. Сигуран сам да таквих држава још има", рекао је Дачић, те додао да се државна политика остати доследна у томе да нема признавања лажне државе.

Коментаришући то да ће у Поглавље 35 бити убачен француско-немачки план, то јест да Србија неће постати чланица Европске уније уколико не призна тзв. Косово, Дачић је истакао да иако је стратешки интерес Србије да уђе у ЕУ, одрицање од суверенитета и територијалног интегритета не може да буде цена коју ће Србија платити.

О одлуци владе САД да наоружава "Косово", рекао је да свако слање оружја у Приштину не иде у прилог миру.

"Ми смо пре свега заинтересовани да на КиМ влада мир и да српска заједница буде заштићена од било ког насиља", додао је шеф српске дипломатије.

Да Русија није стална чланица СБ УН, Косово би имало отворени пут у УН

У интервјуу "Новостима" истакао је и подршку Русије у српској борби за очување Космета у оквирима граница наше земље.

"Русија је важан савезник на међународној сцени када је реч о очувању нашег суверенитета. То је њен принципијелни став и он се не мења како се мењају политичке околности, па ни у време кризе у Украјини. Русија не признаје 'Косово' као државу, то је њих чврст и доследан став на чему смо им врло захвални. Стална је чланица Савета безбедности УН и отуд важан савезник наше земље. Да је другачије, Косово би имало отворен пут ка чланству у УН", прецизирао је Дачић.

Констатујући да они који желе да сруше Дејтонски споразум раде то искључиво на штету српског народа и Републике Српске.

"Република Српска је настала вољом Срба као конститутивног народа, који је за њу поднео огромне жртве и нико  не може то поништити. Нема ревизије Дејтонског споразума без учешћа и пристанка Срба", прецизирао је Дачић.

О променама у свету које се очекују након, по његовим речима, најважнијих избора – за председника САД, рекао је да ће Србија настојати да буде још јача и поштованија на међународној сцени јер од тога зависи да ли ћемо остварити наше интересе.

Српски интереси су кључни и у односима са земљама БРИКС-а, који су, како је закључио шеф српске дипломатије, одлични са свим чланицама те организације.

image