Србија и Балкан

Колико ће бити "шарене" скупштинске клупе: Познато како ће изгледати нов сазив (ГРАФИКА)

Почео је да тече рок од 30 дана за конституисање новог сазива парламента
Колико ће бити "шарене" скупштинске клупе: Познато како ће изгледати нов сазив (ГРАФИКА)© Milos Tesic/ATAImages

Након поновљеног гласања на појединим бирачким местима, Републичка изборна комисија прогласила је коначне резултате ванредних парламентарних избора.

Од 12. јануара почео је да тече рок од 30 дана за конституисање новог сазива парламента. Мандати се, сходно Закону о избору народних посланика, додељују по редоследу са листе, почев од првог на листи, а сваки трећи посланик у парламенту мора да буде жена.

Познато је како ће изгледати састав у скупштинским клупама.

Апсолутну већину имаће листа Српске напредне странке која би могла самостално да формира власт, јер има више од 126 посланика, што је скупштинска већина.

Највећа опозициона групација је листа Србија не сме да стане која је окупила чак шест партија, а за сада је непознато колико ће која имати посланика, јер јавности није доступан коалициони споразум који су постигли пре избора.

Медији су пре утврђивања изборне листе Србије против насиља писали о томе да је договор кочило то што нису могли да усагласе колико би ко требало да има посланика.

Тренутно највећи проблем у овој коалицији је то што постоји неслагање политички лидера о томе да ли би требало прихватити мандате или не. У случају да не прихвате посланичке мандате, они би припали Српској напредној странци.

Социјалистичка партија Србије забележила је лошији резултат на овим изборима, што се одразило и на број посланичких места који ће имати у овом сазиву – 18.

И коалиција НАДА Милоша Јовановића забележила је лошији резултат на овом гласању, али у Скупштини Србије остаје са 13 посланика.

Занимљивост је што у овом скупштинском сазиву неће бити посланика Покрета Двери и Српске странке Заветници који су остали испод цензуса.

Неће бити ни Народне странке чији је најгласнији представник у прошлом сазиву био Мирослав Алексић, али је у међувремену напустио партију и формирао своју, након чега је био носилац опозиционе листе.

Највећа мањинска партија у парламенту биће Савез војвођанских Мађара, који ће вероватно и овог пута бити део владајуће коалиције.

У Народној скупштини ће једини албански посланик и даље бити Шаип Камбери који је опет дошао до посланичког мандата.

Највећа новина у овом сазиву биће посланици листе "Ми – Глас из народа" коју предводи др Бранимир Несторовић, а који ће први пут сести у посланичке клупе.

Иако је рок чак у јуну, председник Србије и оснивач Српске напредне странке Александар Вучић најавио је да би нова влада могла да буде формирана већ почетком марта, а то значи и да би нови сазив Народне скупштине већ тада почео са радом.

И док у Србији теку рокови за формирање скупштинског сазива и нове владе, прозападна опозиција тражила је да Европски парламент расправља о српским изборима и оптужбама за наводне изборне нерегуларности, а што ће се и догодити у среду, 18. јануара.

image