Србија и Балкан

Наим Лео и НАТО: "Није пропаганда"

Директор Института за европске послове "аутовао" се као НАТО пропагандиста, а све под паролом "све друго је пропаганда"
Наим Лео и НАТО: "Није пропаганда"© A.K./ATAImages

НАТО у Србији није спроводио агресију – не смете то ни да помислите, јер то је само "пропаганда". НАТО је, како нам открива Наим Лео Бешири из Института за европске послове, заправо "одбрамбени савез".

"Понављајте за мном. НАТО није у рату са Русијом. НАТО прима нове чланице од оснивања. НАТО је одбрамбени савез. Све друго је пропаганда", убеђује нас овај политиколог и то апсурдно, у добром, старом маниру, једне од најефикаснијих пропагандних техника – "брејнвошинга", односно испирања мозга.

Случајност је само што је исту методу "понављања" које саветује овај политиколог, као своје оружје користио и Хитлеров пропагандиста Гебелс, подучавајући да "хиљаду пута поновљена лаж постаје истина". Бешири само жели да "понављањем" добро утврдимо "знање" које нам он преноси.

Јер, добронамеран и искрен, Бешири нас уверава, да се сви са другачијим ставовима служе само подлом пропагандом. А, он нам говори из срца, онако, како му падне на памет – потпуно без икаквог интереса, и ни за чији рачун.

Можда бисмо и поверовали у Беширијеву згађеност пропагандом, да он, међутим, овом објавом на Иксу није коначно "изашао из ормара".

Јер, иако је твит поделио као да је реч о његовом ставу, и мишљењу, симптоматично је да је оно што је написао – заправо сиже нешто раније објаве НАТО- а, потпуно исте поенте.

Дакле, чиста пропаганда у корист Северноатлантског савеза. Није се Наим Лео сам досетио да нас едукује о томе шта је пропаганда, него је његов твит уследио само неколико сати након што нас је на исту тему пратиоце "просветљавао" и овај пакт.

Алијанса која покушава да америчку хегемонију засеје читавом планетом, не либећи се, притом, да користи најагресивније методе, убеђује нас оно што и Наим Лео Бешири – они су "одбрамбени савез".

Сви супротни ставови су, каже НАТО, па и његов заступник Бешири – руске дезинформације.

Алијанса, каже, није у рату с Русијом. Учинило нам се, дакле да они наоружавају и обучавају украјинску војску и осмишљавају војне стратегије Кијева.

"НАТО није агресиван", кажу. Учинило нам се да су нас бомбардовали. Нису њихове бомбе убијале српску децу – то су нам само подметнули "пропагандисти" о којих нас штити Наим Лео.

"НАТО је интервенисао у бившој Југославији да заустави крвопролиће и спаси животе", уверавају нас, пак, ови други пропагандисти, за које Наим Лео ради.

Беширијев Институт за еверопске послове представља се као "независна, невладина и нестраначка организација" коју је 2010. године основала група младих стручњака који деле идеју и визију Србије као пуноправне, активне и равноправан члан евроатлантске породице народа.

"Институт се залаже за убрзање процеса европских интеграција Србије и даје снажан допринос дебати о чланству у ЕУ и НАТО-у. У сарадњи са државним институцијама, заједничким деловањем јачамо капацитет Србије да се суочи са изазовима у глобалном свету, чији је крајњи циљ активно чланство Србије у ЕУ и НАТО за добробит свих грађана", пише на сајту организације чији је директор Бешири каријеру започео у Хелсиншком одбору за људска права Соње Бисерко.

Бешири је, својевремено био и на челу НВО "Омладински одбор  за образовање", која се 2015. "прославила" позвавши бившег лидера ОВК-a Хашима Тачија у Београд на семинар.

Мењао је радна места, али не и сараднике. На листи донатора и спонзора његовог Института остали готово потпуно исти као и док је радио у Хелсиншком одбору – а то су западне фондације, групе и институције.

Незаобилазни УСАИД, НЕД, Фонд за хуманитарно право… само су неки од заједничких пријатеља двеју институција, док Институт на сајту отворено, на листи донатора, представља и НАТО.

За овакво пријатељство Бешири се већ годинама одужује тврдећи да се у Сребреници догодио геноцид, тражећи да се укине веронаука у школама, и убеђујући нас да је Косово кроз историју "више било изван него унутар граница Србије".

А све, тврдећи да – "то није пропаганда".

image
VV inauguration
banner