Свет

"Глобал тајмс": Опасна је и неодговорна политика САД и НАТО-а према Русији, а не обрнуто

Вашингтон сада не жели мир, покушава да примени хладноратовску политику, пише лист
"Глобал тајмс": Опасна је и неодговорна политика САД и НАТО-а према Русији, а не обрнуто© Omar Havana / Stringer

Када је реч о рату у Украјини, Запад и Русија никада нису престајали да се тестирају и притискају, а што већи притисак САД и НАТО врше на Русију, то ће руски контранапад бити јачи, пише "Глобал тајмс".

Из НАТО-а су јуче критиковали руског председника Владимира Путина због, како се наводи, његове "опасне и неодговорне" нуклеарне реторике. Дан раније, Путин је најавио постављање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ запретио је на Твитеру да је "ЕУ спремна да одговори даљим санкцијама".

Међутим, кинески лист истиче да је Путинова најава дошла након одлуке Уједињеног Краљевства да Украјини испоручи муницију са осиромашеним уранијумом.

Додаје се да таква муниција прелази црвену линију Москве, а да истовремено, западне државе показују да немају границу када је реч о војној помоћи коју шаљу Украјини.

Сада НАТО оптужује Русију да је прекршила своје обавезе о контроли наоружања, али, у ствари, САД су дуго кршиле Уговор о неширењу нуклеарног оружја, пише лист.

САД су распоредиле тактичко нуклеарно оружје у европским земљама, укључујући Белгију, Немачку, Италију, Холандију и Турску, што  значи да су Сједињене Државе већ дуго распоређивале своје тактичко нуклеарно оружје на руски праг, што представља претњу по националну безбедност Русије, каже војни коментатор Сонг Жонгпинг.

Он додаје да реакција Русије овог пута није усмерена толико на потез Лондона, колико на деловање Вашингтона.

"Планирано распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији није само одговор на прошле и садашње провокације НАТО-а, већ такође има за циљ да одврати потенцијалне провокације САД", наводи Жонгпинг.

Истиче да је Белорусија избор Москве због географске локације за коју каже да је идеална. 

Није далеко од Пољске, Немачке, балтичких, па чак и нордијских земаља, објашњава он и напомиње да би распоређивање тактичког нуклеарног оружја могло да има озбиљан ефекат "стратешког одвраћања", додаје Жонгпинг. 

Увођење разних санкција Русији или континуирано слање оружја Украјини неће помоћи у решавању кризе, већ ће само довести до зачараног круга, ескалације у трци у нуклеарном наоружању и кончаног развоја ситуације коју нико не жели да виде, пише "Глобал тајмс".

Професор на Факултету међународних односа Универзитета за међународне односе у Пекингу Ванг Шуо истиче да САД и даље врше притисак на Русију, знајући да би ситуација могла да се погорша, а да је сврха тога да се одржи хегемонистички систем Вашингтона.

Он сматра да САД покушавају да примене хладноратовску тактику екстремног притиска.

Лист оцењује да су мировне снаге још увек преслабе, као и да су Сједињене Државе киднаповале европске земље како би пружиле помоћ Украјини. Истовремено, чак су и земље попут Јапана учиниле много да би помогле властима у Кијеву.

Све то служи интересима САД, чија је сврха да натерају европске, па чак и индо-пацифичке земље, да помогну Вашингтону у супротстављању Москви и да је одвуку на дно.

Вашингтон сада не жели мир, поручује кинески лист.

"САД су те које гурају Русију корак по корак јер не желе да дозволе победу Русије на украјинском ратишту. Ако Украјина изгуби, то значи да НАТО губи, што такође значи да САД губе своје глобално лидерство и хегемонију, што је цена коју не могу да приуште. Сходно томе, када је Кина предложила потпун, систематичан и дијалектички мировни предлог у 12 тачака, САД су биле међу првима које су га одбациле. Мировни предлог узима у обзир све аспекте и практичан је. Чињеница да су САД то одбацују показује да не желе мир", оцењује "Глобал тајмс".

Наводи се да је руско-украјински сукоб заправо "прокси рат" који су Сједињене Државе наметнуле Европи, те да уколико САД и Русија не постигну компромис, неће бити мира у Украјини.

Уколико се сукоб настави, не само да ће Русија и Украјина бити оштећене, већ ће се погоршати и безбедност Европе, пише "Глобал тајмс".

"Што се Европа више труди да буде безбедна, то постаје небезбеднија", закључује лист.

image