Србија и Балкан

Сима Аврамовић: Канцеларија за везу тзв. Косова нема дипломатски статус у Ватикану

Сличне канцеларије постоје и у другим државама које су одбиле да признају независност тзв. Косова, попут Грчке, Румуније и Словачке, оценио је некадашњи декан Правног факултета
Сима Аврамовић: Канцеларија за везу тзв. Косова нема дипломатски статус у Ватикануwww.globallookpress.com © VATICAN MEDIA/Keystone Press Agency

Канцеларија за везу тзв. Косова при Светој столици, чије отварање је најавила председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, не представља никакво успостављање било каквог дипломатског статуса, рекао је амбасадор Србије у Ватикану Сима Аврамовић и додао да је став Ватикана о статусу тзв. Косова остао апсолутно непромењен.

Коментаришући изјаву Османи о отварању "Специјалне мисије" тзв. Косова при Светој столици, Аврамовић је за Танјуг рекао да се заправо отвара Канцеларија за везу која ће се бавити текућим питањима и да то није ништа спектакуларно, јер сличне канцеларије постоје и у другим државама које су одбиле да признају независност тзв. Косова, попут Грчке, Румуније и Словачке.

"Ми смо имали веома, веома озбиљне разговоре са највишим, званичницима Ватикана. Све нам је детаљно образложено и изричито речено да та Канцеларија нема дипломатски статус, да лице које ће се налазити на челу ње није дипломата, да нема дипломатске привилегије нити дипломатски имунитет", рекао је Аврамовић.

Додао је да став Ватикана по питању једнострано проглашене назависности тзв. Косова остаје непромењен, те да је то потврђено у бројним разговорима.

"Уважили су колики број држава у свету не признаје тзв. Косово. Ватикан као озбиљна држава тако и поступа. Што се тиче односа са Ватиканом можемо бити сасвим мирни и продубљивати их, то је најважнији посао", рекао је он.

image
VV inauguration
banner