Вучић у Давосу: Форум је требало да буде економски, а испао је "пар екселанс" политички самит

Председник Србије рекао је да разговор са помоћником америчког државног секретара није био лак

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је на Светском економском форуму у Давосу имао дуг разговор са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајаном, а да су причали о Косову и Метохији и другим темама.

"О'Брајан је интелигентан човек. Водили смо изузетно дуг разговор, око два и по сата, од чега сат времена о Косову, а остало о другим темама. На пажљив начин је саслушао све што сам имао да кажем. Разговор није био лак, говорио сам веома отворено и искрено", нагласио је Вучић новинарима.

Он је оценио да је Форум у Давосу, иако би требало да буде пре свега економски самит, испао "пар екселанс" политички самит, на коме присуствују најважнији светски лидери.

"Овде доминирају четири теме. Прва је однос Кине и Америке, које чине 45 одсто светске економије. Друга се односи на арапски и исламски свет, трећа на Украјину, а четврта на америчке и европске изборе", рекао је Вучић и додао да кроз разговоре поправља позицију наше земље.

"Није лако. У Србији су избори завршени, време је мира и стабилности и ми гурамо земљу напред. Спремамо се за суботу када ћемо представити све оно што ћемо да урадимо у наредном периоду, а за то нам је потребно и све оно о чему причамо и овде. Морамо да разговарамо са свима, да осигурамо неку врсту заштитног омотача за Србију", истакао је Вучић.

Он је навео да је на форуму у Давосу доминирала и тема о вештачкој интелигенцији и додао да је синоћ и оснивач компаније Мајкрософт Бил Гејтс говорио о томе да очекују да ће у првом тренутку неприпремљене земље да изгубе 40 до 60 одсто запослених људи у наредних пет или шест година.

"Рекао је и да морају сви да се спремају јер ће то отворити нове могућности за посао, а ми морамо о томе да бринемо. Стопа незапослености у нашој земљи никада више не сме да пређе 10 одсто, морамо да држимо тај ниво испод 10 одсто јер нам је и то један од услова како бисмо могли да испоручимо све до 2027. године", навео је Вучић.

Истакао је да Србија хоће да за ЕКСПО има аутономна возила, да буде шампион у електричним возилима и најавио је да фирма "Стелантис" у Крагујевцу креће са производњом електричне "фијат панде" већ од јуна.

"Хоћемо да имамо станице за пуњење електричних возила на сваком месту у Србији, да развијемо комплетну мрежу и да будемо први у региону по свим тим питањима", истакао је Вучић и додао да ће видети да ли ће у свему томе успети, а да при томе сачувају српско становништво на КиМ и мир.