Србија и Балкан

Вучић: Зауставите Куртијев покушај да уништи дијалог

Председник Александар Вучић истакао је да Аљбин Курти жели да онемогући исплату плата и пензија за наше људе у здравству, просвети, институцијама Србије, што би значило, не тихи – већ гласни одлазак Срба са Косова и Метохије
Вучић: Зауставите Куртијев покушај да уништи дијалог© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Разговарао сам сам шефовима неких обавештајних служби, као и са Мирославом Лајчаком, и замолио их да помогну у томе да се заустави Куртијев покушај да уништи дијалог, рекао је председник Србије Александар Вучић који се налази на Светском економском форуму у Давосу.

Како је нагласио, Курти жели да онемогући исплату плата и пензија за наше људе у здравству, просвети, институцијама Србије, што би значило, додаје, не тихи, већ гласни одлазак Срба са Косова и Метохије.

"Надам се да одлазак Срба са КиМ није у интересу, не само Европе, него ни света. Треба да им се омогући да остану да живе у својим кућама, у складу са принципима који су потписани 2015. године, које смо потписали и у складу са новим планом за Заједницу српских општина. Ако неко и то хоће да сруши, онда шта Србима остаје?", рекао је председник.

"Хоћу људима да објасним прво ово: људи мисле да нико не брине о њима када се појаве на нашем аеродрому и када дуго чекају да прођу пасошку контролу. Није то лако ни једноставно решити. Наш аеродром је један од лепших у Европи и он расте. Међутим, ту се створи уско грло и људи су нервозни посебно у летњим месецима. Разговарао сам с тим људима о свим детаљима, упознао их с проблемима", истакао је.

Он је рекао и да је разговарао са председавајућом Савета министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто о јачању сарадње две земље, као и да је потврдио да ће Србија учествовати на сајму у Мостару.

"Биће успостављене линије између Мостара и Београда и ја ћу ићи заједно са нашим новинарима тамо", рекао је он.

Према његовим речима, од јутрос је имао и састанке са шефовима обавештајних служби најважнијих земаља Европе, као и са представницима канцеларије немачког канцелара Олафа Шолца.

Рекао је и да је имао разговор са украјинским министром спољних послова Димитром Кулебом, са којим је дуго разговарао о свим питањима на европском путу Украјине.

"Рекао бих да смо разговарали на пристојном нивоу разумевања. Користан разговор је био", рекао је Вучић.

Рекао је и да људима жели да објасни неке ствари, јер они мисле да нико не мисли на њих када се појаве на нашем аеродрому и када дуго чекају да прођу пасошку контролу.

"Није то лако ни једноставно решити. Наш аеродром је један од пет најлепших у Европи и расте, међутим ту се створи уско грло и људи су нервозни, посебно лети. Разговарао сам са тим људима о свим детаљима, упознао их са проблемима. Ту морају да буду највиши стандарди", рекао је Вучић.

Додао је да ће се ускоро набавити читачи пасоша, али и ултразвук за багаж", рекао је Вучић.

Истакао је да наш народ мора да буде задовољан.

"Најнижа плата запосленог негде на Западу Србије би била 1.000 евра. Замислите како би то снажило и ојачало Србију. Да ли ћемо моћи било шта да се договоримо то је питање за будућност, али је важно да ми саслушамо њих и отворено разговарамо о свему да видимо да ли можемо то да испоручимо, могу ли наше реке и планине да буду чисте. То је посао који није ни данас ни сутра ни прекосутра, већ посао за следећу Владу", истакао је председник.

Вучић је рекао да је разговарао са представницима страних компанија и позвао их да учествују у пројектима које ћемо реализовати до 2027. године и најавио да ће ускоро бити направљена и велика презентација на свим страним језицима.

"Позвао сам компаније да инвестирају у Србију у пројекте које ћемо реализовати до 2027. године. Разговарао сам са још бизнисмена из арапских земаља и позвао их да буду наши гости 2027, као и да пре тога дођу и инвестирају у нашу земљу у обновљиву енергију и све друге области", рекао је Вучић.

Како је рекао, почео је да представља у Давосу, што ће радити и наредних дана, шта ћемо све урадити од 2027. како би могли да нађу свој интерес у томе и учествују.

"Почео сам свима да представљам и направићемо велику презентацију на свим страним језицима тога што ћемо да урадимо до 2027. И онда свако ко се пронађе ту и чије компаније виде интерес су добродошле. Са Мицотакисом сам разговарао и средином фебруара очекујем да дође у посету нашој земљи, око Сретења. Грчке компаније ће такође доћи, које су заинтересоване да учествују у свему томе. Разговарао сам и са представницима јапанских компанија. Из Азије све више инвестиција стиже у Србију и из Кине, Јапана и Јужне Кореје", рекао је Вучић.

Он је, на питање новинара да ли је у разговору са Џејмсом О'Брајаном и Мирослав Лајчаком стекао утисак да су свесни опасности ако Приштина оствари своје претње о укидању платног промета са Србијом, рекао да није његово да прича у име европских и америчких представника.

"Није моје да говорим у име европских ни америчких представника, али разговараћу са свима јер верујем да ће сви разумети о чему је реч. Реч је о покушају укидања дијалога и прогона Срба са КиМ, и то је суштина свега. Мислим да су свесни последица", рекао је Вучић.

"Али разговараћу са Немцима, Французима и свима другима о том питању, јер верујем да сви морају да разумеју о чему је реч. Реч је о покушају укидања дијалога и покушају прогона српског народа са КиМ и то је суштина ствари. Мислим да су свесни последица и да ће помоћи да до таквих ствари не дође, надам се", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао са свима и да поправља позицију наше земље.

"Није лако. У Србији су избори завршени, време је мира и стабилности и ми гурамо земљу напред. Спремамо се за суботу када ћемо представити све оно што ћемо да урадимо у наредном периоду, а за то нам је потребно и све оно о чему причамо и овде. Морамо да разговарамо са свима, да осигурамо неку врсту заштитног омотача за Србију", истакао је Вучић.

Он је навео да је на форуму у Давосу доминирала и тема о вештачкој интелигенцији и додао да је синоћ и оснивач компаније Мајкрософт Бил Гејтс говорио о томе да они очекују да ће у првом тренутку неприпремљене земље да изгубе 40 до 60 одсто запослених људи у наредних пет или шест година.

О Рио Тинту

Вучић је рекао да је имао тежак разговор са представницима Рио Тинта и да се наша земља суочава са питањем да ли ће та компанија поднети против нас тужбу или не, али и са питањем да ли ћемо прихватити целокупну агенду раста или не.

"Разговарао сам са људима из Рио Тинта и гледао, у складу са оним што се дешава - демонстрације су свуда у свету, и причао са њима о бројевима. Они знају за одлуку наше владе. Ми се суочавамо хоће ли они или неће да подносе тужбу", рекао је Вучић.

Каже да је његова позиција као председника нешто другачија, као неког ко има ауторитет, јер је добио велико поверење народа и да никада није крио шта мисли о Рио Тинту.

"Желим да разговарам и са Аном Брнабић и другима, имали смо тежак разговор и рекао сам да морају да понуде најчистије решење којим наш народ мора да буде задовољан - највише стандарде у свету за природу и људе који ће да раде. И питао сам први пут колика ће бити плата запослених. Најнижа нето плата би била 1.000 евра на западу Србије, а тек остали утицаји... Ниво инвестиција у пет година био би сваке године на 20 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција. Замислите само како би то ојачало Србију", нагласио је Вучић.

Рекао је да је питање за будућност да ли ћемо моћи да се договоримо или не, али да је важно да их ми саслушамо.

"И идемо пред народ и отворено разговарамо о свему, не а приори. Да питамо могу ли наши људи да буду сигурни, да ли могу да буду чисте наше планине и реке, али то није посао за данас или сутра или прекосутра, већ за следећу владу. О томе сам морао да разговарам и молио сам их да не предузимају мере заштите својих интереса", рекао је Вучић.

Нагласио је да је то и питање хоћемо ли прихватили или не, целокупну агенду раста наше земље.

Вучић је додао да је Рио Тинто био присутан у Србији одлуком неких других влада од 2004. године.

"Пројектовани привредни раст од три и по одсто нам диже плате и пензије"

Председник је рекао да верује да, уз помоћ привредног раста и економског опоравка САД, ЕУ и Кине, и наша земља може да има стопу привредног раста већу од три и по одсто.

Како је рекао, то би значило да плате и пензије "иду горе на озбиљан начин".

"Ако остваримо привредни раст већи од три и по одсто, ми страховито дижемо плате и пензије и животни стандард, јер инфлација иде испод три одсто. Све ће мање бити проблема, што значи да очекујем и смањење нивоа каматних стопа на стамбене кредите и пораст потрошње", истакао је Вучић.

Према његовим речима, уколико привредни раст буде испод два посто - у проблему смо, јер нећемо моћи да "изгурамо" планиране пројекте.

"Ако будемо на пројектованих три и по посто или чак четири одсто привредног раста, изгураћемо све те пројекте и имати драстично повећање плата и пензија у будућности. Ову годину смо завршили на 2,6 одсто раста, а ЕУ је завршила на 0,6 одсто", рекао је Вучић новинарима.

Председник је навео да се коначна процена очекује за месец до месец и по дана.

"Нама Међународни монетарни фонд и Светска банка предвиђају да следеће године будемо најбољи у региону по стопи раста. То можемо да успемо само ако много улажемо у инвестиционе пројекте", истакао је Вучић.

image