Србија и Балкан

"Газеле" на београдском небу: Почела летачка обука кадета Војне академије

Кадети српског ваздухопловства ће у овој фази проћи основну обуку, контролне летове са инструктором, самосталне летове, као и вежбе аеродромског, односно ванаердромског полетања и слетања
"Газеле" на београдском небу: Почела летачка обука кадета Војне академије© Министарство одбране Републике Србије

Министарство одбране и Војска Србије саопштили су да је данас на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници и у ширем рејону Београда почела летачка обука кадета четврте године Војне академије на студијском програму Војно ваздухопловство.

"Обука је први сегмент летачког оспособљавања кадета за дужности пилота хеликоптера ВС, а изводи се на лаким вишенаменским хеликоптерима 'газела', уз стручно вођство инструктора из 204. ваздухопловне бригаде", наводи се у саопштењу.

Кадети српског ваздухопловства ће у овој фази проћи основну обуку, контролне летове са инструктором, самосталне летове, као и вежбе аеродромског, односно ванаердромског полетања и слетања.

Пре приступања летачкој обуци, сви кадети су прошли неопходну земаљску припрему, која обухвата познавање особина хеликоптера "газела" и његових склопова, радио-навигацијске опреме, технике пилотирања и теоретске садржаје из области аеродинамике и метеорологије.

"У складу са програмом обучавања, кадете у наставку очекује навигацијско, групно, инструментално и ноћно летење, како би били у потпуности оспособљени за овај тип ваздухоплова, а потом и преобука за борбене хеликоптере 'гама' или вишенаменске транспортне хеликоптере Ми-17, чиме се заокружује комплетан процес њихове летачке обуке током студија", додаје се у саопштењу Министарства одбране и Војске Србије.

image