Русија

Јача српска авијација: Наше небо чувају руски "летећи тенкови" (ФОТО)

Ми-35М има високу борбену издржљивост и поузданост, а по борбеним својствима један је од најбољих хеликоптера ове класе
Јача српска авијација: Наше небо чувају руски "летећи тенкови" (ФОТО)© Виталий Тимкив / РИА Новости

У Београд је стигло 11 нових руских хеликоптера Ми-35 које називају "летећим тенковима". Вишенаменски јуришни хеликоптер Ми-35М представља модернизовани хеликоптер Ми-24В, који је развила Московска хеликоптерска фабрика "Михаила Леонтјевича Миља" и серијски се производи од 2005. године у "Роствертолу".

Хеликоптер обезбеђује даноноћну борбену употребу хеликоптерског вођеног и невођеног наоружања у једноставним и умерено тешким временским условима, као и извођење лета на висинама од 10-25 метара дању и најмање 50 метара ноћу изнад површине земље са приступом циљу.

За 24-часовну борбену употребу, Ми-35М је опремљен савременим навигационим и електронским системом са мултифункционалним дисплејима у боји. Ту је и систем за осматрање и циљање, који укључује термовизијске канале, ласерски даљиномер и мерач правца.

Ми-35М има побољшани дизајн. Опремљен је новим снажним моторима ВК-2500 произвођача "Климов", лопатицама главног ротора од фибергласа, и има главу главног ротора са еластомерним шаркама, нову преклопну плочу и репни ротор у облику слова Икс. 

Труп хеликоптера Ми-35М има скраћено крило и фиксни стајни трап. 

Ми-35М се одликује високим карактеристикама, а веома ефикасно се може користити у условима високих температура и великих висина. Његов дизајн обезбеђује хеликоптеру низак акустички сигнал и повећану борбену издржљивост.

Поред извршења ударних функција, хеликоптер Ми-35М може да се користи за ваздушни транспорт, односно за превоз осам падобранаца са личним оружјем у транспортној кабини, као и за транспорт муниције или другог терета укупне тежине до 1.500 килограма унутар товарног простора. 

Такође, чувени руски хеликоптер је опремљен спољним системом ослањања који му омогућава да превози терет тежине до 2.400 килограма, а може да се користи и за превоз болесника и рањеника у пратњи медицинског радника.

Ми-35М је пројектован за уништавање тенкова и друге оклопне и неоклопне технике, непријатељских војника на бојном пољу и у тактичкој дубини, као и за решавање других борбених задатака, самостално и у сарадњи са копненим снагама.

Ми-35М има високу борбену издржљивост, поузданост и перформансе. По борбеним својствима један је од најбољих хеликоптера ове класе, који је у служби Русије, Венецуеле, Бразила и Азербејџана. 

image