Србија и Балкан

Данас се плива за Часни Крст

Према правилу, треба да се плива 33 метра, што симболизује број година колико је имао Исус Христос када је разапет на крсту
Данас се плива за Часни Крст© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Српска православна црква данас прославља празник Богојављење, спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у реци Јордану и објављивање Богочовека.

Традиционално пливање за Часни крст на празник Богојављење, одржава се сваке године у градовима широм Србије, али и у још неким деловима света.

Према правилу, треба да се плива 33 метра, што симболизује број година колико је имао Исус Христос када је разапет на крсту.

На најмање шест локација у Београду у петак ће се запливати за Часни крст на Богојављење: у Земуну, Ади Циганлији, Бечмену, Забрежју, Очаги и Гроцкој.

Празничном службом у 9 часова у цркви Светог Николаја Мирликијског, а потом Литијом, која ће у 11.30 часова проћи централним градским улицама и пливањем за Часни крст у Дунаву тачно у подне, традиционално ће у Земуну бити прослављен велики православни празник Богојављење.

Ова манифестација одржава се 27. пут, у организацији Градске општине Земун и Свебор Савеза Београда, уз благослов Српске православне цркве.

Литургијом, свечаном богојављенском литијом и пливањем за Часни крст и ове године биће обележен велики хришћански празник Богојављење на Чукарици, саопштено је из Општине Чукарица. Манифестацију, која се одржава 26. пут заредом, организују Градска општина Чукарица, Храм Светог Ђорђа на Бановом брду, Спортска организација Чукарица, Војска РС, Жандармерија, СВИБОР и ЈП "Ада Циганлија".

Света литургија у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду почеће у 8.30 часова, а литија полази у 11 часова испред храма. У 12 часова пријављени пливачи из редова Војске РС, Војне академије, Жандармерије, СВИБОР-а и грађанства пливаће за Часни крст.

Пливање и на Газоводама

Дом културе "Стари Колашин" организоваће данас, на Богојављење, пливање за Часни крст на језеру Газиводе.

Пливање се организује под покровитељством општине Зубин Поток, у 12.30 сати, пренео је ТВ Мост.

Епархија рашко-призренска саопштила је раније да ове године није у стању да уприличи пливање на Богојављење због организационих и безбедносних разлога. Из Епархије су навели да ће у свим црквама и манастирима епархије бити служена празнична литургија уз велико освећење воде.

Температура воде

Горан Михајловић из Републичког хидрометеоролошког завода каже да је тренутна температура воде што се тиче већих река негде између четири и шест степени.

"Тиса је око три степена, Дунав и Сава су између четири и шест степени. Позитивно је, неће бити онако баш ледено, мада је увек у јануару и за Богојављење хладно за пливање и то свакако нису они летњи услови", додаје Михајловић.

Указао је да је у петак прогнозирана максимална температура између четири и 10 степени, тако да неће бити превише хладно.

"И температура воде није превише ниска и у том смислу, с обзиром да је јануар, можемо рећи да ће бити ипак релативно повољни услови за пливање", истиче Михајловић.

image