Магазин

Бог се јави: Данас је Богојављење, празник Христовог крштења

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Богојављење, један је од 15 највећих хришћанских празника.
Бог се јави: Данас је Богојављење, празник Христовог крштења© public domain

Богојављење се обележава у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у реци Јордану. Верници се поздрављају речима "Бог се јави", а отпоздрављају са "Ваистину се јави". Овај велики празник је познат још из апостолских времена.

Када је имао 30 година, Исус је дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован. Када је Исус изашао из воде, отворило се небо и појавио се Свети дух у виду голуба, који се спустио на њега. А чуо се глас који је говорио: "Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи". Сматра се да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Свети дух, чиме је објављена тајна Светог Тројства.

Богојављење је непокретни празник и његов датум обележавање се не мења. Такође, без обзира на који дан "пада", на Богојављење се не пости. У храмовима се освештава Богојављенска водица, која се носи кући и за која се сматра да је лековита. Пије се ради здравља и просветљења душе и тела.

"Отвара" се небо, испуњава се жеља

Као и код других празника, и за Богојављење постоје разни обичаји. Са овим празником почињу дани добри за венчање. Према народном веровању, уочи празника се "отвара" небо и појављује се Бог. Наводно би требало замислити једну жељу која ће сигурно бити испуњена. Такође, веровало се да ће се на небу неудатим девојка појавити лик оног са којим ће се венчати.

Ваља се окупати на реци, а данас се широм Србије одржава пливање за часни крст.

image