Србија и Балкан

Може ли тзв. Косово преко Америчко-јадранске повеље до чланства у НАТО?

Највећа препрека приступању су и даље чланице алијансе које не признају самопроглашену независност јужне српске покрајине, али део приштинских политичара председавање Албаније Комисијом за партнерство Америчко-јадранске повеље види као добру могућност на путу ка чланству
Може ли тзв. Косово преко Америчко-јадранске повеље до чланства у НАТО?www.globallookpress.com © © MFA Russia

Највећа препрека до чланства тзв. Косова у Партнерству за мир и потом у НАТО-у и даље су четири земље чланице алијансе које не признају њихову самопроглашену независност, али су подељена мишљења саговорника "Косово онлајна" о томе колико овај сценарио постаје све реалнији нарочито имајући у виду председавање Албаније Комисијом за партнерство Америчко-јадранске повеље.

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да председавање Албаније Комисијом за партнерство Америчко-јадранске повеље које је преузела 1. јануара, ни на који начин не може утицати и допринети чланству тзв. Косова у НАТО-у без обзира какве се изјаве могу чути од политичара у Приштини или Тирани, будући да се све одлуке на нивоу алијансе доносе косензусом, а све чланице нису признале косовску независност.

Радуловић напомиње и да, када је реч о чланству "Косова" у Америчко-јадранској повељи, још увек нема званичних изјава Вашингтона по том питању, без обзира на сву подршку САД и Запада Приштини.

"Што се тиче процеса потенцијалног чланства Косова у тој иницијативи, Америка и колективни Запад имају своје планове које спроводе и из те перспективе посматрано чини се да су ту ствари мање-више јасне и да не би било неочекивано да се можда у перспективи тако нешто и деси. Иако, са друге стране нисмо чули никакву изјаву нити Америке, нити било какву званичну изјаву из Вашингтона, нити је упућен било какав позив, нити постоје неке јасне идеје и амбиције званичне Приштине у том смислу" рекао је Радуловић за "Косово онлајн".

Албански стручњаци из области безбедности тврде да ће због председавања Албаније Комисијом за партнерство Америчко-јадранске повеље Косово бити ближе и тој организацији, али и НАТО-у.

Посланик Демократске партије Косова и члан Одбора за безбедност и одбрану Скупштине тзв. Косова Хисен Бериша каже да је Приштини за чланство у тој иницијативи потребно да испуни још неколико критеријума и донесе одређене политичке одлуке, док стручњак за безбедност Хајрулах Тернава сматра да ће председавање Албаније позитивно допринети путу тзв. Косова ка алијанси.

Радуловић, коментаришући те оцене, истиче да су изјаве и тумачења политичара једна ствар, али да пажња треба да буде усмерена на то шта се дешава на терену и у пракси. Према његовом мишљењу причу о чланству "Косова" у НАТО потпуно би требало раздвојити од евентуалног приступања Америчко-јадранској повељи.

"Да Приштина и покрене неке механизме и идеје, док не буде било консензуса у НАТО Приштина неће постати чланица те алијансе", указао је Радуловић.

Сматра да питање чланства у алијанси, као и у Америчко-јадранској повељи многи користе само зарад дневно-политичких поена.

Комисија за партнерство Америчко-јадранска повеља (А-5) је иницијатива за безбедносну политику регионалног карактера која је договорена на самиту НАТО у Прагу. Иницијативу су до сада потписали председници Албаније, Хрватске, Северне Македоније, САД, Црне Горе и БиХ, а статус посматрача имају Србија, Словенија и тзв. Косово.

Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши оценио је за "Косово онлајн" да су највећа препрека Приштини да постане члан Партнерства за мир четири државе чланице НАТО-а које нису признале тзв. Косово.

"Косовске безбедносне снаге су испуниле све што се од њих очекивало у смислу стандарда како би били укључени у прву фазу, у Партнерство за мир, тако да најава министра спољних послова Велике Британије господина Камерона да ће подржати почетак укључења у фазу Партнерства за мир, још и председавања Албаније, мислим да је то право време да се и Косово прикључи НАТО-у у процесу Партнерства за мир", рекао је Ибиши.

Он је објаснио да је Партнерство за мир прелиминарна фаза укључивања у НАТО, те да је Србија већ у тој фази, али према његовим речима, није заинтересована да буде чланица ове алијансе.

"Косово је испунило све предуслове, и овај прелазни рок десетогодишњи план развоја КБС, који је у другој фази сада, и то је један од услова које треба да испуни пре него што уђемо у Партнерство за мир. Што се тиче ових непризнавања, то се релативизовало у последње време. Шпанија је признала косовске пасоше и имамо најаве других осталих држава да неће сметати Косову у овом току и најаве и подршка Велике Британије да ће подржати КБС да постане члан Партнерства за мир", рекао је Ибиши.

image
VV inauguration
banner