Србија и Балкан

Вучевић: Курти је пироман којем дају и бензин и упаљач, наставићемо да се наоружавамо

То што се наоружавамо наше грађане треба да успокоји, поручује министар одбране Србије
Вучевић: Курти је пироман којем дају и бензин и упаљач, наставићемо да се наоружавамо© M.P./ATAImages

Радићемо са нашим страним партнерима на томе да адекватно појаснимо шта би даље наоружавање Приштине могло да значи, а такође ћемо јачати сопствене капацитете на свим нивоима, каже министар одбране Србије Милош Вучевић.

"Добро знамо са каквим се изазовима суочавамо и будите сигурни да ниједан изазов нећемо дочекати неспремни", поручује Вучевић.

Како каже, Приштина не крије да жели да има сопствени у војску, иако је то потпуно супротно свим међународним одлукама и споразумима који се тичу Косова и Метохије.

"Јасно је да они за то имају подршку појединих западних центара моћи. Свакако да ми не можемо променити спољну политику САД и других великих сила, али можемо и хоћемо да сарађујемо како бисмо поправили своје односе с моћним земљама и остварили што је могуће виши степен заштите за Србе на КиМ", поручује Вучевић.

Додаје да је наравно веома опасно, не само по српску заједницу у нашој јужној покрајини него и шире креирање такозване војске Косова.

"Ми ћемо се управо због тога и трудити да свим политичким и дипломатским средствима објаснимо међународној јавности зашто је омогућавање Аљбину Куртију да има сопствену војску исто као да сте пироману дали канистер бензина и упаљач у руке", напомиње српски министар одбране.

Говорећи о потезима Приштине, министар одбране каже да имамо посла са једним екстремистом и фанатиком који тренутно предводи косметске Албанце и који за циљ има да изазове рат.

"Не само рат између Срба и Албанаца него и између Србије и НАТО-а. Ипак, ми добро знамо шта су њихови планови планови и свакако нећемо упасти у замке које нам спремају", каже Вучевић.

О увођењу обавезног служења војног рока понавља да ми не претимо никоме, немамо намеру да освајамо туђе територије, већ само желимо да штитимо себе и очувамо мир и стабилност.

"Хоћемо да наша војска буде снажна, моћна, способна да одврати сваког потенцијалног агресора. И зато нам је, између осталог неопходно и да обучимо своје грађане како бисмо укупну спрему могли да подигнемо на виши ниво", појашњава Вучевић у интервјуу за Курир.

То што се наоружавамо наше грађане треба да успокоји, поручује министар одбране и додаје да наша наменска индустрија ради пуном паром.

"Ми смо се определили за војну неутралност и тог концепта се држимо. Алтернатива јачању војске је да будемо лака мета сваком потенцијалном агресору или да се сврстамо у неки од постојећих савеза. Ми не желимо ни једно ни друго. Зато ћемо се наоружавати даље, обучавати наше грађане и штитити своју отаџбину", каже Вучевић.

image