Србија и Балкан

Вучић из Скопља: Надам се да ћемо да формирамо владу до 15. марта

Имамо знатно већу стопу раста него што је европски просек. Наш циљ увек мора да буде четири посто. Предвиђају нам раст 3,5, што је четири пута више од европског просека. То је за нас битно како бисмо завршили све пројекте које смо започели, истиче председник Републике Србије на сусрету "Западни Балкан и ЕУ" и састанку лидера о Плану раста за Западни Балкан
Вучић из Скопља: Надам се да ћемо да формирамо владу до 15. марта© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Надамо се да ћемо до 15. марта да формирамо владу, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању после панела "Западни Балкан и ЕУ" у Скопљу и најавио да би од 1. марта требало да ступи на снагу слободно тржиште рада за Србију, Северну Македонију и Албанију.

Вучић је данас на конференцији за медије казао да сада "морамо брзо да реагујемо и да доносимо бројне законске норме".

"То је за нас велика и важна вест. Мислим да ће да допринесе стварању пословних амбијената за нас и стране компаније и прављењу тржишта радне снаге које није 6,7 милиона, већ се приближавамо на 11 милиона становника, рекао је председник Србије.

Он је рекао да данас у 14 часова потписује овај протокол.

"У овом тренутку имамо готово 4,5 милијарде евра, ликвиднији смо од многих земаља ЕУ, и немамо потребу за излазак на финансијска тржишта или задуживањем. Ниво јавног дуга је на нивоу од 52 посто, што је јак добро контролисано", казао је он.

После синоћњег састанка с лидерима Западног Балкана Вучић је рекао да је био на вечери са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О' Брајаном, којој су присуствовали и Аљбин Курти, Еди Рама, представник Албанаца из Северне Македоније Аљи Ахмети.

Додао је да "уколико до априла усвојимо легислативу, да парламент изабере владу најкасније до 15. марта, да пробамо да до краја марта изгласамо важне законе, онда би ЕУ у априлу могла да донесу одређене одлуке. Прво распоређивање сума новца могли би бити у мају или почетком јуна, пре њихових избора 9. јуна".

"За нас су још важније зелене траке за наше камионе. Смањили би оперативне трошкове и на томе ћемо да радимо", додао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је на панелу једина тема била економија, као и да је ова година била најлошија за свет у последњих 30 година, уз годину у којој је почео ковид-19.

"За нас није била тако лоша, имамо знатно већу стопу раста него што је европски просек. Наш циљ увек мора да буде четири посто. Предвиђају нам раст 3,5, што је четири пута више од европског просека. То је за нас битно како бисмо завршили све пројекте које смо започели", додао је Вучић.

"Најчистији избори"

Одговарајући на питање о недавним изборима у Србији, Вучић каже да је Србија суверена земља и, како додаје, то су били најчистији избори са најмање приговора, жалби.

"Видели смо извештај Савета Европе, многе ствари које ви нисте ни једном желели да објавите, који су говорили и хвалили систематски приступ и понашање државе током самих избора и на сам изборни дан", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара Н1 да ли ће прихватити међународну мисију која би испитивала неправилности на изборима и додао да није заинтересован да буде бабица и бебиситерка за оне који губе изборе 11 година.

"О унапређењу изборног процеса увек сам спреман да о томе разговарам и то сагледам. Немојте да унижавате своју земљу, Србија је независна и суверена земља", поручио је Вучић и додао да је некима сметао Отворени Балкан, због тога што они нису управљали воланом.

Отворени Балкан је иницијатива људи са Балкана. Сами смо сели и договорили се, није нас неко поставио на сто и наредио како треба да изгледа. Увек ћемо бити у Берлинском процесу и саслушати сваку ствар, казао је председник. 

"Сад је трка да стигнемо оно што смо замислили. За који дан полажемо шипове за ЕКСПО, припремни радови су урађени, трајали су седам-осам месеци", каже он.

Потези Приштине

"Разговарао сам са О'Брајаном о покушају Приштине да укине динар, наставићемо разговоре по том питању", навео је Вучић и додао да од 2021. године 10 важних договора кроз ЦЕФТУ није могло да прође јер једна чланица то блокира.

"Погодите која. Оно што је важно, што су Копман и О' Брајан рекли, да онај ко зауставља друге у наредном периоду, заустављаће у ствари себе", каже Вучић.

"Расправља се где нам је извор раста. То је као код нас, кад го ко штрајкује, ајмо да му помогнемо, а од кога да узмемо? Хоћете ли сваком да дате новац када му је потребан. Мораћемо много да урадимо, посебно за оне који имају ниже плате и пензије. Кажу да се одрекнемо субвенција за инвеститоре. До 2025-2026, па ви кажете не можемо ни до 2027, јер наша је обавеза да се то деси док не уђемо у ЕУ", појашњава Вучић.

Говорећи о литијуму, рекао је да се он пита, сутра ујутру би почели и додао да је то бело злато за Србију, и да једино "ако је довољно глуп и да се једини одрекнемо своје нафте и блага, немам никакав проблем са тим".

"Претходна влада није могла да издржи притисак", рекао је председник.

image