Србија и Балкан

Вучић у Скопљу: Знамо да нећемо бити у ЕУ у наредне две године и не можемо себи да пуцамо у ногу

Председник Србије се обрати на панел дискусији у оквиру сусрета "Запдни Балкан и ЕУ", рекавши да ће у наредна два дана бит потписани протоколи који су важни за функционисање споразума о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује данас сусрету "Западни Балкан и ЕУ" и састанку лидера о Плану раста за Западни Балкан у Скопљу у Северној Македонији. 

Панел дискусија лидера почела је након обраћања лидера и отварања сусрета.

"За нас су важне зелене линије и заједничко европско тржиште. Зелене линије су ако не и најважније за стварање бољег пословног окружења за наше људе, али и за све оне који желе да инвестирају у овај регион", рекао је Вучић на панел дискусији.

Како је рекао, Србија ће се трудити да створи одлично бизнис за окружење за све инвеститоре и додао да бити усвојене и примењене нове идеје на пољу економије.

"Знамо да нећемо бити у ЕУ у наредне две године и не можемо себи да пуцамо у ногу. Добро је што разговарамо о економији и људима, то су области у којима, верујем, увек можемо наћи заједнички језик, и то је добро", рекао је председник Србије на крају свог обраћања.

О Брајен: Остајемо посвећени региону

Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен је током говора за столом лидера Западног Балкана и високих представника америчке администрације и ЕУ рекао да земље треба да раде и сарађују на стварању бољих могућности за грађане.

"Можемо да урадимо ствари на боље. Подржавамо аспирације и о томе смо разговарали. Ово је ствар наде јер се разликује од других понуда. Свака држава мора да ради практичан посао, а грађани морају да осете корист. Овде говоримо о слободама да се људима и роби омогући слободно кретање и то се дешава. САД подржавају ту идеју", рекао је он.

Додао је да "смо помогли овом региону и остаћемо посвећени, али смо фокусирани на укључивање земље у тржиште кроз прецизирање иницијатива које су важне за пословање грађана у региону".

"Дакле, сваки појединац уштеди око 5% сваки пут када пребаци новац у и ван региона, и људи ће то осетити. Морамо развити и механизме за имплементацију, јер многи од ових процеса или оваквих састанака људима звуче апстрактно", поручио је помоћник америчког државног секретара.

Зелени региони

Увођење зелених коридора омогућило би земљама региона да лако функционише промет радне снаге и предузетништва не само овде, већ и у Европи. То би довело и до смањења трошкова", навео је О'Брајен.

Како је најавио, данас би требало да се ради на развоју механизма примене, односно да се избегну стални одласци у Брисел тиме што би, на крају дана, постојала идеја у врло конкретној групи људи која ће радити на развоју и примени иницијатива о којима се данас расправља.

"То је веома важна ставка зато што овдашњи лидери преузимају политичке ризике и ја то изузетно ценим и подржавам. Има много посла који треба обавити и очекујем да се види стварни напредак", оценио је О'Брајен.

Према његовим речима, током овог процеса, ниједна земља неће моћи да блокира неку друго тј. да уложи вето.

"Свака земља сама обавља свој посао, можда у мањим групама са другима, али нико не може да кочи друге да иду напред само зато што имају неку међусобну тачку спорења. Свака држава која би покушала тако нешто сама би сносила последице. Ако неко жели да седи и гледа, онда је на грађанима тих земаља да одлуче да ли је њихово политичко руководство добро за њих", поручио је О'Брајен.

Како је истакао, данашњи састанак је истовремено и обећање да ће учесници скупа напорно радити на примени свега договореног.

"У наредним месецима провераваћемо докле се стигло, али очекујемо да ускоро видимо опипљиву промену по питању могућности које се пружају грађанима овог региона", навео је О'Брајен.

Копман: Боља инфраструктура на границама смањиће трошкове трговине

Генерални директор за суседство и преговоре о проширењу ЕУ Герт Јан Копман рекао је да је План раста убрзао процес трансформације тржишта у региону и убрзао кретање региона ка ЕУ и самим тим значајно подстакао процес приступања ЕУ.

Он је додао да је међусобна интеграција кључна, с обзиром на величину појединачних привреда, како би се обезбедила максимална економска корист.

Копман је истакао да ће царинске олакшице, боља инфраструктура на границама и интегрисање система регистрације компанија суштински смањити трошкове трговине.

"Овај део плана раста такође пружа значајне погодности постојећим земљама чланицама, јер би то било ширење унутрашњег тржишта, не само за вас, већ и за ЕУ 27. Дакле, из наше перспективе, веома сам охрабрен радом који сте предузели", закључио је Копман.

Важни протоколи у оквиру Отвореног Балкана

Вучић је изјавио да ће у наредним данима у оквиру иницијативе Отворени Балкан бити потписана два протокола који су важни за функционисање споразума о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду.

"Други део се тиче плана раста Европске уније. С Копманом смо синоћ дуго о томе разговарали, шта су услови, шта је то и које су то реформе које ми морамо да предложимо да бисмо добили тај новац и да бисмо га на најбољи могући начин искористили", рекао је Вучић уочи почетка конференције Западног Балкана у Скопљу.

Он је рекао да су током јучерашњег дана и јутрос одржани важни састанци за напредак и развој целог региона.

"Разговарали смо са европским и америчким представницима о плану раста и о две важне ствари - заједничком европском тржишту. И оно што је за нас битно, то су оне зелене линије, пре свега за наше камионе, да могу да пролазе слободно преко граница земаља Европске уније, да даље снижавамо њихове оперативне трошкове, да снажимо нашу трговину, нашу индустрију. За то је неопходно да то урадимо и ми сами у целом региону, без обзира на све препреке које смо у међувремену подизали. И земаља Отвореног Балкана, ми смо добар део тога постигли", рекао је Вучић.

Он је поздравио, како каже, "браћу Македонце, у нашој пријатељској Северној Македонији" и захвалио на гостопримству.

Рама: Албанија није толико патриотска

Албански премијер Еди Рама такође се кратко обратио након стизања на скуп. Истакао је колико је важна међусобна сарадња земаља Западног Балкана. 

"Имали смо вечеру где смо схватили да ми можемо имати цивилизован разговор и можемо причати о економији и људима, а не уплитати у то ратове. Морате замислити где бисмо били да је ЕУ озбиљнија по питању регионалних интеграција", рекао је Рама.

Он је нагласио да је "важно схватити да је интеграција велики изазов и велика добит ако то заиста желимо, па жртвујете и губите све".

Шеф албанске владе је рекао да "морамо заборавити боју застава сукоба. Наша застава треба да буде застава ЕУ".

"Док нас ЕУ не учини својим делом, хајде да направимо заједничко тржиште на Балкану", рекао је Рама и нагласио да "Албанија није толико патриотска".

image
VV inauguration
banner