Србија и Балкан

Пленковић отказао долазак у последњи час: Делегација ЕУ у Председништву БиХ

Очекује се састанак делегације из Брисела са Жељком Цвијановић, Денисом Бећировићем и Жељком Комшићем
Пленковић отказао долазак у последњи час: Делегација ЕУ у Председништву БиХ© TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Делегација Европске уније на челу са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен стигла је у Председништво БиХ, али је већ дошло до непредвиђених околности.

Хрватски премијер Андреј Пленковић отказао је у последњи час долазак на састанак у Председништву и то због хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића, преноси РТРС.

Комшић је у Председништво БиХ и на последњим изборима изабран као представник хрватског народа, али гласовима Бошњака, објашњење је које је стигло из Пленковићевог кабинета.

"Чврст став хрватског премијера Андреја Пленковића је да се не састаје са чланом Председседништва БиХ Жељком Комшићем и зато се није појавио на јутрошњем састанку у Председништву БиХ", речено је Хини из хрватске делегације.

Додаје се да са Комшићем, стога, никакав контакт немају ни друге институције Хрватске.

"Узимајући у обзир да се пракса прегласавања хрватског народа у избору члана Председништва БиХ поновила и на општим изборима 2022., председник владе нема намеру да промени свој приступ", саопштено је из канцеларије хрватског премијера.

Подсећају да је Пленковић исто поступао и приликом радних посета БиХ 2021. и 2023. године када се састајао само са званичницима Савета министара и парламента БиХ.

Пленковић је синоћ стигао у Сарајево и састао се са делегацијама Исламске заједнице у БиХ и Врхбосанске надбискупије, те вечерао са врхом ХДЗ-а на челу са Драганом Човићем, Борјаном Кришто и Лидијом Брадаром.

У делегацији ЕУ су и Герт Јан Копман, генерални директор ДГ НЕАР, Фернандо Андерсен Гуимараеш, дипломатски саветник, као и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Сатлер.

У делегацији са премијером Холандије је Саид Фазили, дипломатски саветник за европска питања, Анита Јулиа Ида ван ден Енде, генерална директорка за европску сарадњу и амбасадор Холандије у БиХ Хенк ван ден Дул.

image