Србија и Балкан

Уместо ЗСО: Стратегија за невећинске заједнице и лиценце за компаније које раде са динарима

Стратегијом за заштиту права и интереса заједница за 2023–2027. годину предвиђа се запослење припадника невећинских заједница у централним институцијама тзв. Косова

Уместо да формирају Заједницу српских општина, на шта су се обавезали пре десет година, тзв. влада Косова усвојила је Стратегију за заштиту права и интереса невећинских заједница у јавној администрацији. Поред тога, после најава које су узнемириле наш народ на КиМ, да ће од 1. фебруара једино платежно средство бити евро, одлазе и корак даље – припремају посебне лиценце за оне компаније које би да раде са динарима.

Министар у привременим приштинским институцијама Ненад Рашић убеђује да нема разлога за страх код грађана и да ће се решити платни промет из Србије.

"Постоји један други предлог, а то је ако буде лиценцирана нека друга компанија која би тренутно могла да ради са динарима, онда би и то могло бити решење, али сад у овом моменту фактички није могуће зато што нема ниједна лиценцирана компанија да ради са динарима. Није новина да ће Комерцијална банка бити затворена и да то наређење није дошло из косовских институција, него је наређење дошло из других филијала, као што је филијала у Србији. Ја сам знао још пре годину дана да ће до тога доћи и зашто нико ништа није предузео у међувремену, а они су донели пословну одлуку да тамо више не користе динаре", рекао је Рашић.

Он тврди да је посреди политичка манипулација, али не из Приштине већ, како је рекао, "очекивано из Београда".

Каже да "Поштанска штедионица" није благовремено испунила све законске елементе који су потребни да би могла да преузме лиценцу оперативности са динарима.

"Што се тиче грађана, да се не би бојали, ја сам сигуран да ћемо наћи начин, евентуалног плаћања преко Централне банке Косова и аутоматизмом би се конвертовали у моменту када буду били плаћени и можда ће само да уштеде на провизији у мењачницама", додао је Рашић.

Рашић је за фебруар и март најавио различите позиве министарстава за аплицирање, где ће бити запошљено 150 људи из редова невећинских заједница.

"Запошљавање припадника невећинских заједница у централним институцијама предвиђено је Стратегијом за заштиту права и интереса заједница за 2023–2027. годину, коју је недавно усвојила тзв. влада Косова, а чија је вредност 32 милиона евра", наводи се, преноси Коссев.

image