Србија и Балкан

Шта пише у писму упућеном Урсули: Како европски политичари гађају изборе, а циљају Русију

Михаел Рот поручује Србији да је изолована и открива шта се тачно замера Београду
Шта пише у писму упућеном Урсули: Како европски политичари гађају изборе, а циљају Русијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаел Рот, који је међу двадесетак потписника писма упућеног председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у коме се тражи да се истраже наводи о неправилностима српским изборима, поручио је на друштвеној мрежи Икс да је Србија потпуно изолована.

"Ово није ни завера ни социјалистичка кампања. Ви сте потпуно изоловани! Двадесет четири висока посланика из целе Европе позивају ЕУ да независно испита оптужбе за превару и да да препоруке за обезбеђивање слободних и фер избора у Србији", навео је Рот објављујући и текст писма.

Европски политичари жале се писмом да се у Србији развија аутократија, а затим откривају шта је заправо прави разлог њиховог незадовољства.

Сметају им добри односи Москве и Београда.

"Овакав развој укључује и континуирану сарадњу са Русијом, упркос руском агресивном рату против Украјине. Ово представља критичну претњу стабилности Западног Балкана. Ако сада не буде заједничког европског одговора, то би у будућности могло изазвати сличне поступке актера у суседним земљама", пише у писму адресираном на Фон дер Лајенову, шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, Шарла Мишела, Мирослава Лајчака и Роберте Мецоле.

У тексту објављеном на Ротовој страници пише да је циљ потписника писма да за 10 година виде Србију у ЕУ, а да је неопходан предуслов за то демократија и владавина права, којих, како они оцењују у Србији нема.

"Бројне изборне манипулације које су уочили међународни посматрачи и независни посматрачи из цивилног друштва јасна су повреда принципа слободних, равноправних и тајних избора и неспојиви су са овим захтевом", кажу они.

Тужбалицу чија стварна тема и мета нису унутрашња питања попут избора, већ заправо спољнополитичка орјентација Србије, уз Рота потписује и европосланица Алиша Кернс, позната по лажним тврдњама да СПЦ учествује у шверцу оружја, али и Италијан Ђулијо Терзи и Украјинац Олександар Меречко. Међу онима који су писмо парафирали су и неки од председника одбора за спољне послове из Чешке, Литваније, Летоније, Ирске, Пољске, па и суседне Хрватске.

image