Србија и Балкан

Пленковић о Председништву БиХ: Комшић није изабран вољом хрватског народа

Жељко Комшић је за владу и све друге институције Хрватске члан Председништва БиХ, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у Босни и Херцеговини, поручио је Андреј Пленковић
Пленковић о Председништву БиХ: Комшић није изабран вољом хрватског народа© Sean Gallup

Влада Републике Хрватске, као и остале институције, немају ништа против члана Председништва БиХ Жељка Комшића, али сматрају да он није изабран вољом хрватског народа, поручио је премијер Хрватске Андреј Пленковић образлажући зашто је јутрос одбио да се сретне са члановима Председништва БиХ на састанку у Сарајеву којем су присуствовали председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Холандије Марк Руте.

Истакао је да његов потез никако није био усмерен ка томе да искаже непоштовање институцији Председништва БиХ.

"Захваљујући инсистирању Хрватске тим ЕУ је данас у Сарајеву, не случајно у овом саставу и не случајно овако рано. Односи се на један проблем који постоји у БиХ од 2006. године, поновио се 2010. а онда и 2018. и 2022. Реч је о избору хрватског члана Председништва БиХ. Комшић је биран гласовима других народа, а не већинском вољом хрватског народа у БиХ", указао је Пленковић, истичући:

"Ми као хрватска Влада, чији сам премијер осам година, оштро се противимо томе, не зато што имамо нешто против Комшића и Председништва него зато што принципијелно сматрамо да је важно да се равноправност показује и у изборном процесу. Он је за владу и све -друге институције Хрватске члан Председништва, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у БиХ."

Хрватски премијер Андреј Пленковић отказао је у последњи час долазак на састанак у Председништву БиХ и то због присуства Жељка Комшића, преноси РТРС.

Из Пленковићевог кабинета је раније саопштено да је Комшић на последњим изборима изабран за члана Председништва БиХ као представник хрватског народа, али гласовима Бошњака.

"Чврст став хрватског премијера Андреја Пленковића је да се не састаје са чланом Председништва БиХ Жељком Комшићем и зато се није појавио на јутрошњем састанку у Председништву БиХ", речено је Хини из хрватске делегације.

image