Србија и Балкан

Наставак случаја "Тунел": Утврђено који пиштољи су украдени из судског депоа

Пиштољи се тичу предмета Јанка Вукадиновића и осталих, против који се води поступак због планирања и убиства Марка Миљковића и Вељка Беливука
Наставак случаја "Тунел": Утврђено који пиштољи су украдени из судског депоа© Влада Црне Горе

Из депоа Вишег суда у Подгорици украдена су два пиштоља из предмета против оптужених за планирање убиства Вељка Беливука и Марка Миљковића. Како је утврдила комисија, недостају пиштољи "Валтер Крид" калибра 9 мм, механички уклоњеног фабричког броја и пиштољ марке "Глок" фабричког броја BCYF241.

Конкретно ови пиштољи тичу се предмета Јанка Вукадиновића и осталих, против који се води поступак због планирања, између осталог, убиства Марка Миљковића и Вељка Беливука, пишу подгоричке "Вијести".

"У вези Вашег дописа од 12.10.2023. године обавештавам Вас да сам од стране председника комисије за попис архива Вишег суда у Подгорици судије Зорана Радовића обавештен да је комисија констатовала, између осталог, да у архиви суда недостају пиштољи "Валтер Крид" калибра 9 мм, механички уклоњеног фабричког броја и пиштољ марке "Глок" фабричког броја BCYF241, а који су били достављени депозиту суда 12.07.2022. године, под под пословним бројем КПД 118/22", наводи се у обавештењу које је потписао Борис Савић, председник Вишег суда.

Раније је председница специјалног већа судија Нада Рабреновић упутила допис депоу Вишег суда како би се проверили наводи које је изнео адвокат Дамир Лекић, да су пиштољи нестали. Суђење је заказано за данас у десет сати.

Оптужницом Специјалног државног тужилаштва (СДТ) представљено је да су Јанко М. Вукадиновић из Подгорице и НН особа, крајем 2019. године, формирали криминалну организацију, чији су чланови постали Радован Станишић, Миле Јовановић из Никшића, Алмира Мујахоџић, Момчило Милић и Душан Ивановић.

Шта је све однето из депоа подгоричког Вишег суда није до краја познато ни више од четири месеца од како је у центру града откривен тунел који је водио од стана зграде у Његошевој 12 до судског депоа. Још се не зна ни ко су налогодавци и финансијери овог криминалног подухвата. Председник Вишег суда Борис Савић потврдио је 12. септембра прошле године новинарима постојање тунела, који је званично откривен дан раније.

Према званичним подацима, у депоу је било на десетине хиљада предмета. Углавном, ради се о доказном материјалу из бројних кривичних поступака. Верује се да је ту било и девет тона дроге, али и 400 комада оружја, те бројна судска документа, укључујући и телефонске преписке између осумњичених мафијаша.

За провалу у судски депо осумњичено је четворо држављана Србије, за којима је расписана међународна Интерполова потерница. Један од њих је у међувремену ухапшен у Шведској и чека се одлука о изручењу.

У Подгорици је ухапшено пет особа, али су пуштени у међувремену.

Попис несталих предмета није окончан ни данас, али је објављено да је из судског депоа нестало око 20 комада оружја и неколико мобилних телефона. Подгоричко тужилаштво, које води поступак, слало је ургенције да судска комисија што пре заврши попис.

image