Србија и Балкан

Вучић најавио набавку још два руска хеликоптера: Бићемо велесила

Ако будемо имали довољно новца у две године да купимо још два и онда смо апсолутно велесила што се тиче гашења пожара, не само на Балкану, него и у југоисточној Европи, навео је председник Србије
Вучић најавио набавку још два руска хеликоптера: Бићемо велесила© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Александар Вучић обилази радове на обнови креативно - иновативног мултифункционалног центра "Ложионица", комплекс који се налази код некадашње окретнице парне локомотиве испод Мостарске петље у Београду.

Вучић je рекао да ће Србија у наредне две године, ако буде имала новца, набавити још два противпожарна хеликоптера "Камов" К-32.

"Сада имамо два 'камова', ако будемо имали довољно новца у две године да купимо још два и онда смо апсолутно велесила што се тиче гашења пожара, не само на Балкану, него и у југоисточној Европи", навео је он током обиласка радова на обнови креативно - иновативног мултифункционалног центра Ложионица.

Коментаришући пожар који је јутрос избио у Кинеском тржном центру, Вучић је рекао да су људи су могли да виде чиме ми интервенишемо.

"Први пут смо показали један од два 'Камова' које смо купили, два Х-145, они носе једно мало ведро, док петоструко веће ведро са водом носе камови", рекао је он.

Током обиласка било је речи и о томе да ће велики део површине да заузме зеленило и дрвене површине.

"Хоћу да сваки пројекат гледамо и пратимо. Оно што људи не разумеју, на пример када тражите локацијске услове и дозволе, треба вам око 12 органа, некада и преко 70, и ако чекате на њихово мишљење за то треба годину и више да се усагласе. Зато треба да обилазимо све, да скупљамо дозволе на једно место и да охрабримо оне који раде на извођењу радова да то заврше. Све мора да се заврши до децембра 2025. Било би добро да се направи програм за фасаде, да то видимо како да урадимо", казао је Вучић.

Председник је рекао да ће на овом пројекту да раде млади људи.

"Ово је центар града и велика је потрага за простором у 'Ложионици'. Друго улепшаћемо Газелу. Ја не могу да се правдам онима који не воле своју заставу, окачићемо још две заставе, отворићемо водоторањ. То ће бити приказ свега у Београду", додао је он.

Вучић је рекао да је приликом посете Берлину сазнао да су стари индустријски комплекси најбољи за њих, а да је за Ложионицом која је у самом центру града велика потражња.

Он је подсетио да ће од 1. марта почети слободно тржиште радне снаге између Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, и додао да ће отварање Ложионице привући још људи.

"Србији је потребно више радника и стране радне снаге. Имамо мањак пројектних бироа и архитеката", рекао је он.

Он је додао и да ће Србији за ЕКСПО 27 бити потребан велики број волонтера и да ће тим поводом разговарати са школама и универзитетима у целој Србији.

"Мораћемо да доводимо волонтере из целе Србије. Биће нам потребни месец дана пре и месец после ЕКСПО-а од марта до септембра биће потребан пуни ангажман целе земље", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да за неки дан долази председник (владе Грчке) Киријакос Мицотакис и да доводи грчке компаније које, како је рекао, хоће да учествују у ЕКСПО 2027.

"Знате на колико места у свету се сада анализира наш план који смо изнели и ти људи виде своју шансу да ту нешто изграде", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања Вучић је, између осталог, рекао и да је Азија континент који се најбрже развија.

"Тамо лежи раст и развој. Ми смо у Европи и то не можемо да мењамо, у Европи се најбоље живи и у тој комбинацији морате да тражите најбоље место за Србију. На европском смо путу, али морамо да разумемо шта се збива и у Азији", рекао је Вучић.

Премијерка Ана Брнабић, која је заједно са председником у обиласку, рекла је да је интересовање за ложионицу из региона велико и да је већ многи контактирају да питају како је ово урађено.

Радови обухватају реконструкцију "Ложионице" на свих 4. 800 квадратних метара уз очување препознатљивог изгледа, као и водоторња и окретнице, а предвиђена је и изградња нове зграде од 11. 000 квадратних метара, уз подземну гаражу и велики парк.

Комплетан комплекс простираће се на више од 23. 000 квадратних метара.
У "Ложионици" је планирана и сала за догађаје и окупљања, као и бројни простори за разне активности креативаца.

Радови на обнови "Ложионице" започети су пре око годину дана, а циљ реконструкције је очување културно- историјског наслеђа са додавањем модерних елемената.

Зграда "Ложионице" изграђена је пре 95 година, а комплекс има пет целина: објекат Ложионице, анекс, Водоторањ са пасарелом, подземну гаражу и спољашњи простор.

Водоторањ је већ једном рушен током Другог светског рата, а постоје тврдње да га је пројектовао српски научник Милутин Миланковић.

"Ложионица" је индустријско наслеђе које ужива статус претходне заштите.

Адаптација и програмско оживљавање напуштених објеката индустријског наслеђа, модел је који се свуда у свету показао као изузетно продуктиван и одржив.


Овим пројектом, "Ложионица" ће добити ново лице и биће место сусрета талената и рађања идеја.

image