Србија и Балкан

"Албанијан пост": Чешки министар јавно обрукао вицепремијера "Косова"

Министар за европске послове Чешке Мартин Дворак у корену је сасекао један од Бисљимијевих захтева, док на други испрва није ни одговорио
"Албанијан пост": Чешки министар јавно обрукао вицепремијера "Косова"© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Министар за европске послове Чешке Мартин Дворак "јавно је обрукао" вицепремијера тзв. Косова Бесника Бисљимија, оценио је "Албанијан пост".

До Бисљимијеве бруке дошло је након што је приштински политичар током заједничке конференције (говорећи на енглеском, иако је конференција била у Приштини, наглашава албански медиј), изјавио да се казнене "мере против  Косова морају укинути моментално", те да се процес евроатлантских интеграција Приштине мора одвојити од дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Током сопственог говора, Дворак "није ни поменуо могућност укидања мера", увређено констатује "Албанијан пост", док је Бисљимију поручио да је одвојити процес интеграција од дијалога са Београдом немогуће и да сви то знају. 

"Желео бих да кажем да је интеграција Косова у ЕУ снажно повезана са дијалогом са Србијом", изјавио је Дворжак, јасно стављајући до знања Бисљимију да се његов захтев за раздвајањем ова два процеса не може десити, наводи албански медиј.

Када су га новинари упитали за коментар о санкцијама и хоће ли Чешка моћи да помогне при њиховом уклањању, Бисљими је рекао да његова земља има изразито пријатељски однос према тзв. Косову, али да му "не може дозволити да прекорачи неке ствари".

image