Србија и Балкан

Стејт департмент: Приштина да преиспита одлуку о укидању динара

Портпарол Стејт департмента је изјавио да Србија има право да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ
Стејт департмент: Приштина да преиспита одлуку о укидању динараGetty © Mark Wilson

Амерички Стејт департмент позвао је привремене приштинске институције да преиспитају одлуку о укидању српског динара као средства плаћања, пренео је портал "Павловић тудеј".

"Позивамо Владу Косова да преиспита ову одлуку, консултује се са погођеним заједницама, одговори на забринутости које је изразила међународна заједница и обезбеди довољно времена за спровођење својих одлука, како би се ублажио утицај који ће те одлуке имати на грађана", саопштио је портпарол Стејт департмента.

Изражавајући забринутост САД због регулативе Централне банке тзв. Косова, портпарол је изјавио да Србија има право да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ.

"Забринути смо да ће уредба усвојена 27. децембра негативно утицати на етничку српску заједницу на Косову", додаје се у саопштењу.

Стејт департмент је, такође, подсетио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на правно обавезујуће обавезе које је Приштина преузела, односно на формирање Заједнице српских општина.

"ЗСО је примарни механизам преко којег би Србија могла транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру косовског правног оквира'", наводи се у саопштењу Стејт департмента и наглашава да је појединцима на КиМ који "легитимно примају финансијску помоћ од Србије потребан приступ функционалном, легалном механизму преко којег могу да добију ту подршку".

image