Србија и Балкан

Тајани са Гервалом: Италија спремна да подржи Београд и Приштину у проналажењу решења

Министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала рекла је да резултат дијалога Београда и Приштине не може бити другачији осим "међусобног признања"
Тајани са Гервалом: Италија спремна да подржи Београд и Приштину у проналажењу решењаwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио је да види као позитиван гест одлуку Владе тзв. Косова да за 48 сати одложи изрицање казни аутомобилима који нису пререгистровани, преноси Телеграфи.

Након састанка са министарском спољних послова и дијаспоре тзв. Косова Доником Гервалом Тајани је навео да је Италија спремна да подржи обе стране у проналажењу решења.

"Посвећени смо подршци миру, наш циљ је да решимо проблеме и вратимо просперитет, економски раст и грађанско благостање у овај део Балкана. Ово није случајна посета. Желим да то буде порука да вам стојимо на располагању да нађемо решење", рекао је италијански министар спољних послова.

Додао да је у Приштини добио поруку о спремности на дијалог.

"У Приштини сам добио поруку о спремности за дијалог, ценимо одлуку `Косова` да одложи за 48 сати изрицање новчаних казни. Никада нисам рекао да Косово није спремно за дијалог, рекао сам да су обе стране дале знак спремности за дијалог. То ми је речено. Било би депресивно да нема спремности за дијалог на обе стране", казао је Тајани и додао да одлуку владе тзв. Косова да сачека још 48 сати за примену мере сматра веома позитивном.

Тајани је оценио да не треба стварати нове проблеме на Балкану јер је он довољно пропатио и нагласио да се размишља о томе да у Риму организују догађај посвећен Балкану, на који би позвали све лидере Балкана.

Министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала рекла је да је са италијанским колегом разговарала о дијалогу тзв. Косова и Србије чији резултат, како је навела, не може бити другачији осим међусобног признања.

"Разговарали смо о геополитичким приликама у Европи и региону, о настојањима Србије да дестабилизује Косово. Разговарали смо о томе да је владавина права неопходан одговор и то не само у нашем региону. Разговарали смо и о дијалогу са Србијом који је у току, дијалогу којим желимо да добијемо коначан резултат који не може бити другачији осим уз обострано признање. Разговарали смо о томе да се у дијалогу често праве грешке и уверили смо га да се грешке неће поновити", навела је Гервала.

Гервала је констатовала да је Тајани стари пријатељ (тзв.) Косова и заклети Европљанин и навела да је са италијанским министром разговарала о напретку у области економије, заједничким европским вредностима, институционалној реформи која је примарна агенда, али и значајном повећању инвестиција.

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани и министар одбране Гвидо Крозето допутовали су данас током дана у Приштину, након посете Београду. Очекује се да ће се италијанска делегација састати и са председницом и премијером привремених приштинских инстутуција Вјосом Османим и Аљбином Куртијем.

image