Србија и Балкан

Харадинај: Београд конструктиван, Курти крив за нестабилност

Понашање и поступци Аљбина Куртија су, не само несхватљиви, већ и опасни, тврди лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај
Харадинај: Београд конструктиван, Курти крив за нестабилностwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Agron Beqiri

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одговоран је јер је тзв. Косово кривац за нестабилност и због тога губи подршку традиционалних савезника ЕУ и САД, док је Србија конструктивна, оценио је лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај. 

Харадинај је на Фејсбуку објавио да је "јако забринут" , јер је игнорисање америчког захтева да се одложи примена одлуке о регистарским таблицама довело ситуацију до ивице "експлозије", као и да су понашање и поступци премијера Аљбина Куртија били, не само несхватљиви, већ и опасни.

"Дошли смо у ситуацију да можемо угрозити животе грађана 'Косова', али и полицајаца", рекао је Харадинај.

Он је истакао да је Курти успео да наруши односе тзв. Косова и са САД са ЕУ, да је успео да скине са стола нацрт и покушај постизања коначног споразума о признању са Србијом, да север отргне контроли "Косова" и да врати тензије којима нико не може да предвиди крај.

"Курти је успео да доведе 'Косово' на ивицу одвајања севера од остатка земље. И на крају, Курти је успео да озбиљно наруши имиџ демократског, мултиетничког, одговорног 'Косова' које доноси координисане одлуке са међународним партнерима, претварајући га у фактор који дестабилизује регион", навео је Харадинај.

Нагласио је да данас Аљбин Курти има само један пут, а то је безусловна сарадња са партнерима, посебно са САД.

"И то мора да учини не за себе и своју владу, већ за земљу, чија је сигурност данас угроженија него икада", закључио је Харадинај.

image