Србија и Балкан

БиХ прети епидемија због ниске стопе вакцинације: Расте број заражених морбилима и великим кашљем

Заједничко готово свим малишанима оболелим од морбила је то да нису вакцинисани, а епидемија је проглашена у три општине
БиХ прети епидемија због ниске стопе вакцинације: Расте број заражених морбилима и великим кашљемGetty © Hollie Adams

Због ниског обухвата имунизације Босни и Херцеговини прети епидемија морбила (малих богиња), јављају медији у БиХ. 

Како јављају из Босне и Херцеговине, мале богиње похарале су Тузлу и Живинице, где је већ проглашена епидемија, као и у Калесији, док су први случајеви забележени у Сарајеву.

Заједничко готово свим малишанима оболелим од морбила је то да нису вакцинисани.

Морбиле су заразна болест која се преноси капљичним путем и инкубација траје од седам до 14 дана.

Клиничку слику углавном прате повишена телесна температура, цурење из носа, пролив и повраћање, бол у грлу, кашаљ и осип који креће од лица према врату и даље се спушта на грудни кош, трбух и екстремитете.

За сигуран колективни имунитет је потребно да 95 посто становништва буде вакцинисано.

Вакцинација деце против заразних болести представља законску обавезу у Босни и Херцеговини, а за родитеље који то избегавају предвиђене су и новчане казне до 2.000 марака (око 1.000 евра).

Према последњим информацијама из Завода за јавно здравство Тузланског кантона, број заражених морбилима, али и великим кашљем и даље расте, али тренутна ситуација није алармантна. Због тежине клиничке слике око 60 малишана је задржано на болничком лечењу.

У Херцеговачко-неретванском кантону за сада није забележен ниједан случај морбила.

Међутим, према речима др Ениза Чолаковића, директора Завода за јавно здравство Херцеговачко-неретванског кантона, то не значи да их неће бити, управо из разлога врло ниске стопе имунизације.

"Проценат деце која су примила прву дозу вакцине, која се даје у првој години, прошле године је износио нешто више од 44 одсто, а њих 57,35 одсто примило је другу дозу, која се даје у шестој години. То је врло ниска стопа имунизације у односу на 2019. годину, када је 82 одсто деце било вакцинисано. Најмање 95 одсто деце треба да прими две дозе ММР вакцине. Дакле, испод тог смо броја и бојим се да бисмо могли имати случајеве заразе овом болешћу", рекао је др Чолаковић.

Због целокупне ситуације, др Чолаковић упутио је апел родитељима да вакцинишу своју децу, јер вакцина ММР, како је казао, нуди одличну заштиту.

У Кантону Сарајево до сада су потврђена четири случаја оболелих од морбила. Реч је о невакцинисаној деци педијатријског узраста. Ово је за "Аваз" потврдила др Санела Ичиндић.

Договорени су план и процедуре у случају проглашења епидемије у Кантонну Сарајево на заједничком састанку здравствених институција, поручила је др Ичиндић.

Вакцина, каже, има довољно, а приоритет је спречити ширење и вакцинисати што више деце, омогућавајући свеобухватни лични и колективни имунитет против заразних болести. Савет родитељима који нису вакцинисали децу јесте да то у најскоријем року учине. У Сарајеву ће бити отворена и два вакцинална пункта на Сарај-Пољу и у Вразовој.

image