Србија и Балкан

Додик: САД су најосетљивије на изборни процес, а допуштају себи да се мешају у наш

Додик је указао да из америчке амбасаде отворено поручују да хоће да управљају комплетним изборним поступком и да га контролишу, из опструисање договора који су постигли представници конститутивних народа у БиХ
Додик: САД су најосетљивије на изборни процес, а допуштају себи да се мешају у наш© ATA Images

Сjедињене Америчке Државе су најосетљивије на изборни процес и сваки покушај мешања сматрају најгрубљим мешањем у унутрашња питања, а изборе с пуним правом доживљавају као суверено и неотуђиво право својих грађана, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, указујући да се, САД ипак мешају у изборни процес других држава.

"Сами говоре да последња два изборна циклуса пате од великих мањкавости које доводе до грађанских сукоба и они такви сматрају да имају моралну позицију да суде о интегритету широм света. То није наступ са моралне позиције, него са позиције силе. Тако Амбасада САД сматра да су избори у БиХ суверено право Мајкла Марфија, а не грађана БиХ", указује Додик.

Додик је указао да из америчке амбасаде отворено поручују да хоће да управљају комплетним изборним поступком и да га контролишу, из опструисање договора који су постигли представници конститутивних народа у БиХ.

"Отворено рушење договора легитимних и демократски изабраних представника три народа представља најгрубљи удар на БиХ. Порука 'ви не знате шта је добро за БиХ, али ја знам', највећа је увреда и за Србе, и за Бошњаке и за Хрвате, који су изабрали нас да их представљамо"

Председник Републике Српске упитао је има ли веће компромитације избора од чињенице да изабрани представници не одлучују.

"Постоји ли већи удар на наш суверенитет и интегритет од чињенице да једна амбасада оспорава договор народних представника у земљи чији су гост", пита се Додик, присећајући се:

"Много пута, БиХ је у вртлогу сукоба светских сила послужила као полигон за одмеравање снага. Дубоко верујем да је садашња генерација политичара далеко одговорнија и да интересе свог народа неће жртвовати зарад било чијих интереса."

Како наводи, једини интереси Републике Српске су мир и развој засновани на договору и компромису са Бошњацима и Хрватима.

"БиХ припада конститутивним народима, Србима, Бошњацима и Хрватима, као и осталима. Припада и састављена је од два ентитета Републике Српске и ФБиХ. Она дефинитивно не припада амбасадама страних држава. То, ваљда, не треба доказивати", наглашава Додик.

image