Србија и Балкан

Додик: Прича Марфија о уставности и легитимитету у БиХ циркуска представа за доконе

Председник Српске је истакао да је све што Марфи ради директно уперено против интереса Републике Српске
Додик: Прича Марфија о уставности и легитимитету у БиХ циркуска представа за доконе© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је све што је неуставно и антидејтонско у БиХ наметнуо део међународне заједнице на челу са америчким амбасадором, те да је прича Мајкла Марфија о уставности и легитимитету у БиХ циркуска представа за доконе.

"Драго ми је што је искрен у делу када говори о санкционисању оних који неће да се повинују његовим захтевима, па смо тако, између осталог, сазнали да Република Српска има проблеме са интернетом због акција Мајкла Марфија. Штета што није одговорио и на дилему да ли он стоји иза скорашњих хакерских напада на институције Српске", рекао је Додик.

Председник Српске је истакао да је све што Марфи ради овде директно уперено против интереса Републике Српске, што амерички амбасадор и не крије, као што не може да сакрије озлојеђеност чињеницом да је на изборима убедљиво изабран вољом грађана Републике Српске.

Додик је подсетио да у Уставу пише да се председник Републике Српске бира на директним изборима од пунолетних бирача и да је он тако и биран.

"Међутим, Анекс 10 Дејтонског мировног споразума прописује да се високи представник у БиХ бира на предлог страна у Савету безбедности УН. Можда Марфи може да излобира и изјаве у Стејт департменту против мене, чак и орден од свог председника, али не може да излобира одлуку Савета безбедности УН по питању свог пулена Кристијана Шмита", рекао је Додик.

Председник Српске је истакао да отуда и свакодневни напори Марфија да докаже недоказиво.

"Марфи каже да грађани БиХ очекују да се установи кривична одговорност за обележавање Дана Републике. Грађани Републике Српске су тај дан славили у својим домовима и на улицама Српске, да ли у те грађане о којима Марфи говори он рачуна и оне што су славили?", упитао је Додик.

Што се тиче обележавања 9. јануара као Дана Републике, Додик је поручио Марфију да ће се то наставити док је народа Републике Српске.

"Искористио бих ову прилику да му захвалим што се потрудио да прелетима преко неба Републике Српске америчка авијација увелича прославу 9. јануара", рекао је Додик.

Марфи је изјавио за федералне медије да је "прослава Дан Републике неуставна", да је "пуно људи који се питају у вези са легитимношћу исхода избора за председника Републике Српске", те да је "иронично да Додик воли да говори о легитимности Шмита која је врло јасна".

image