Србија и Балкан

Конаковић тврди: Комшић је тражио да не буду отворени преговори са ЕУ

Председник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да се БиХ налази на прекретници и упозорио да, ако до краја фебруара не спроведе важне реформе, неће скоро дочекати нову прилику да отвори преговоре о чланству у ЕУ
Конаковић тврди: Комшић је тражио да не буду отворени преговори са ЕУ© Milos Tesic/ATAImages

Председник странке Народ и правда Елмедин Конаковић, који је и министар спољних послова у Савету министара БиХ, коментарисао је састанак чланова Председништва БиХ са европским званичницима и рекао да је са више страна добио потврду да је Жељко Комшић тражио да не буду отворени преговори БиХ са Европском унијом.

"Желим да вас подсетим да смо ми, када се отворила прилика да БиХ направи један искорак, били спремни да одемо у Неум иако смо знали да је то политички ризик. Тада смо показали истински да нам је држава БиХ важнија од странке или било којег личног бенефита. Проверио сам и добио потврду са више страна да је сам Жељко Комшић на састанку са холандским премијером Рутеом у Председништву БиХ тражио да ЕУ не отвори преговоре са БиХ", рекао је Конаковић синоћ на страначкој трибини у Новом Граду.

То је, како је истакао, та разлика између нас и њих, "замислите једног лидера који каже немојте с нама отворити преговоре", пише сарајевски Аваз.

Додао је да би и "СДА и ДФ сигурно били спремни на различите уступке и политичку трговину да би осигурали бенефите за себе или пак осигурали да кадрови ових странака који су данас у притвору изађу на слободу".

Чланови Председништва БиХ разговарали су раније ове седмице са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и холандским премијером Марком Рутеом, који су у Сарајево дошли да би подржали европски пут БиХ.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који је такође био у делегацији европске тројке, није желео да се појави на том састанку, како је касније и сам потврдио, због Комшића.

Комшић је у Председништво БиХ и на последњим општим изборима у БиХ изабран као хрватски представник гласовима Бошњака, што је за Хрвате, као трећи конститутивни народ у БиХ, и Хрватску неприхватљиво.

БиХ је на прекретници, неће скоро бити нове прилике да отвори преговора са ЕУ

Председник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да се БиХ налази на прекретници и упозорио да, ако до краја фебруара не спроведе важне реформе неће скоро дочекати нову прилику да отвори преговоре о чланству у ЕУ, што се очекује у марту.

Хрватски премијер Пленковић је позвао је власти да у наредних шест месеци измене неколико закона, укључујући Изборни и изразио уверење да ће у марту ове године Европски савет одобрити отварање приступних преговора.

"Време истиче, а ова структура неће дочекати другу прилику за приближавање ЕУ. Улазимо у крајњу неизвесност ако ово не решимо", рекао је Човић.

Рекао је да верује да су владајући довољно "храбри" да спроведу реформе које тражи Европска комисија, пренела је Хина.

Човић је синоћ за РТВ ХБ рекао да је Конаковић први који је рекао да Бошњаци не треба Хрватима у БиХ да бирају члана Председништва.

И данас, додао је, када причају са представницима међународне заједнице сви кажу да "нема смисла да се Хрватима бирају представници, да икад више буде тај Комшић" и додао да, када дође тренутак да се то договори ништа се не деси.

Човић је казао да је Конаковић био најконструктивнији у том смислу и "први који је о томе говорио" и у Неуму пре три године и данас".

image