Србија и Балкан

Вучић: Нисам нарочито заинтересован за препоруке и одлуке Европског парламента о Србији

Већина коју чине зелени и црвени увек ће у Европском парламенту доносити неке препоруке против интереса Србије, поручио је председник након Светосавске академије у Скопљу
Вучић: Нисам нарочито заинтересован за препоруке и одлуке Европског парламента о Србији© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Скопљу да није нарочито заинтересован која ће бити препорука и одлука Европског парламента у резолуцији о Србији. 

"Знате шта је била прошла препорука Европског парламента? Била је препорука земљама које нису признале независно Косово да признају независно Косово. Замислите да их су их Шпанија, Грчка, Румунија, Кипар или Словачка слушале. Срећом, нико их није слушао. Тако да вам је јасно у ком односу и како то иде", рекао је Вучић након Светосавске академије.

Председник је рекао да већина коју према његовим речима чине зелени и црвени ће увек у Европском парламенту доносити неке препоруке против интереса Србије.

"Захвалићемо им, рећи да разумемо шта хоће да кажу и радићемо на будућности Србије. Не могу да вам објасним колико сам се насекирао", рекао је Вучић.

Срби и Македонци немају никог ближег

Додао је да је сала у Скопљу била затворена па није могло да стане више људи због високих званица.

Председник је додао да бар два пута месечно разговара са представницима српске заједнице у Северној Македонији, у најгорем случају једном недељно и да је битно да се сачувају српско писмо, језик и традиција. 

"Увек је лако добијати поене тако што ћете да говорите лоше за домаћина и да нешто критикујете, ја нисам од тих, мислим да су нам потребни пријатељство и заједништво са македонском браћом", истакао је Вучић након Светосавске академије на питање Тан‌југа како оцењује положај српске заједнице у Северној Македонији.

Председник је нагласио да је веома срећан што је био са нашим народом вечерас у Северној Македонији.

"Хвала представницима македонске државе. Дивна манифестација је била", поручио је Вучић из Скопља.

Подсетио је да Срби и Македонци немају никог ближег и да је важно да радимо заједнички.

"Све што радимо даје резултате, и видели сте вечерас какво је одушевљење било нашег народа вечерас. Морамо да радимо заједно што више, требаће нам што јача сарадња око Експа", рекао је председник.

Додао је да је српски народ поштован у Македонији, и да нам је потребно заједништво.

Експо велика прилика за цео регион

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да међународна изложба Експо која ће се одржати у Београду 2027. године представља велику прилику и за друге земље у региону.

"То је велика прилика за све у региону, тај Експо је страшна прилика за цео регион и зато се надам да ћемо у свему томе успети", изјавио је Вучић у Скопљу.

Он је додао да Северна Македонија улази у изборну кампању, али да се заинтересованост подразумева, а најавио је да ће у Србију доћи и председник грчке владе и да су и они заинтересовани за Експо.

"Када имате велике инвестиционе циклусе, када имате велики раст, онда не можете ви то све ни да постигнете. Ми смо данас анализирали, ми бар за два велика правца не знамо ни ко да нам гради те путеве, не можете више, све сте српске компаније искористили. Сада гледате кога ћете од странаца, они опет траже подизвођача, у Србији нема више подизвођача", навео је Вучић.

Додао је и да ће за 14 дана бити исплаћене пензије увећане та 14,8 одсто.

"Исплаћују се од 5. до 10. фебруара. Срећан сам како због пензионера, тако због људи у јавном сектору који примају увећане плате", поручио је председник.

image