Србија и Балкан

Патријарх Порфирије на Светосавској академији: У рукама Светог Саве је компас нашег народа

Ово вече би, вероватно, сасвим другачије изгледало да иза нас није 2023. година, у којој су нас задесиле велике трагедије, рекла је премијерка Србије
Патријарх Порфирије на Светосавској академији: У рукама Светог Саве је компас нашег народа© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Патријарх Порфирије рекао је вечерас на Светосавској академији да је у рукама Светог Саве компас нашег народа за будућност и да морамо да наставимо да чувамо веру и традицију и сећање на Светог Саву за следеће генерације.

Патријарх је рекао да је Свети Сава био човек православног истока, истински монах, отац монаштва, руководитељ и предводник народа.

"Сава је доживео и знао, па и нама потомцима предао, да без живе и делатне вере у Христа, без врлинског живота, без преображења који доноси покајање, без подвига и молитве, нема ни истинског познања Бога, ни истинског познања себе, а такође да без мира са Богом и собом, нема мира ни са ближњима", рекао је он.

Истакао је да је Свети Сава био предан вери и Богу да је због тога постао и светитељ, чији је задатак био да воли људе, преображава и просвећује, да обнавља, унапређује, али и да теши када је потребно. Свети Сава није обичан човек већ светитељ Божји и сведок Христов и као такав духовни отац нашега рода.

"Због тога је светлошћу Христовом био просвећен да види много даље од бурних и непредвидивих година у којима је он живео, да види време које је нама данас поверено, не мање бурно и тешковно, и да нас припреми за њега", рекао је он.

Он је рекао да данас наш народ, како је истакао убира плодове рада и учења Светог Саве.

"Сваки Савин дан за наш народ јесте смотра нашег народног лика, скенер и ренген нашег народног здравља и усмерења. Скоро да нема области, скоро да нема органа и удова нашег народног бића, а да га Сава није неговао, лечио, обнављао и унапређивао. У Савиним рукама је наш компас и наш оријентир, на Савиним плећима је темељ душе овог народа", рекао је патријарх. Он је рекао да је данас Свети Сава наш узор. "Богољубац и човекољубац који помаже брзо и ефикасно, он је енергични делатник, мисионар, организатор који решава проблеме како обичних људи тако и неспоразуме међу народима и државама. Велики дипломата, умео је да успоставља пријатељства и гради мостове и са свима са којима је долазио у сусрет. И сви они који су га упознали су га и заволели ", рекао је патријарх.

Он је истакао да је Свети Сава поставио темеље вере, али и извојевао аутокефалију за нашу цркву, градио задужбине, подизао школе и болнице и једном речју обликовао лик и идентитет нашег народа.

"Не заборавимо, да смо ми народ који није без историјског искуства. Нама није потребно да усвајамо туђе духовне, културне и политичке образце да бисмо решили своја искушења и проблеме. Ми, као стари европски народ, трајемо вековима. Наше је стазе утабао је Свети Сава", истакао је Порфирије.

Он је рекао да не смемо да дозволимо да заборавимо своју историји.

"Будемо ли дозволили, дакле да ово светло нашег рода упадне у таму историје, завладаће мрак. А у том мраку ни ми, ни наша деца нећемо бити ни безбедни, ни на правом путу", истакао је патријарх на крају свог обраћања.

Брнабић: Образовање приоритет државе

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је вечерас на Светосавској академији у Београду да је образовање приоритет државе и да ће наставити да ради на темељима које је поставио Свети Сава.

"Образовање јесте и биће приоритет наше државе. Циљ нам је да здраве вредности буду окосница образовног система и васпитног рада са ученицима, да развијамо позитивне људске вредности код ученика и унапређујемо односе засноване на међусобном поштовању, солидарности, уважавању различитости. Управо из тог разлога настојимо да негујемо таленте од основно-школског узраста и да посебно истичемо ученике који стварају изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима", рекла је премијерка.

Она је додала да је Свети Сава садио семе племенитости, човекољубља, родољубља и правде.

"Разумљиво је зашто су тако чврсти темељи наше државе, наше вере, наше тежње ка бољем, наше потребе да стварамо добре односе са светом и у коначном, наше жеље да толико уложимо у образовање наше нације и сваког нашег човека. Растко, а у оном духовном, судбинском и вечном, назван Савом, јарко је желео да његова земља буде уједињена. Те је успостављањем Српске архиепископије додатно оснажио Српску државу, а у оквиру ње свакако и просвету", рекла је Брнабић.

Брнабић се још једном осврнула на 2023. годину и трагедије које су се догодиле.

"Ово вече би, вероватно, сасвим другачије изгледало да иза нас није 2023. година. Нажалост, у нашем времену, као и у свим другим временима до сада, у ратовима, природним катастрофама, различитим несрећама овог света, страдају невини, страдају деца. Вечерас се, са тугом и болом, сећамо пострадалих у основној школи Владислав Рибникар у Београду и селима око Младеновца, Дубони и Малом Орашју. Помињемо их са надом да се таква трагедија више никада не догоди. Мислим да их нећемо заборавити и светосавском вером да су сада тамо негде, у пространствима светлости, љубави и правде, у загрљају Светог Саве", нагласила је премијерка.

Она је додала да је протекла година била најтужнија и најпотреснија од свих које памтимо и да не само да не бисмо заборавили трагедију, јер нико је никада генерацијама неће заборавити.

"Увек ће остати као неки ожиљак на души овога народа и ове земље. Али да се не би поновила, морамо још више неговати једни друге разумевање, толеранцију и да пружамо подршку и будемо отворени за разговоре. Коначно, свако овде жели да нам свако дете буде здраво и срећно. Заједничким радом, ја сам уверена, то можемо постићи. На дан Светог Саве ускликнимо с љубављу, поштовањем и увек захвални Светом Сави", рекла је премијерка у свом обраћању.

Ђукић Дејановић: На темељима учења Светог Саве чувамо и градимо наш идентитет

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је вечерас да се присећамо и невино страдале деце у мајским трагедијама које више никада не сме да се догоде и које су заувек променила животе свих нас.

"Савиндан јесте дан који називамо школском славом, даном када обележавамо школску славу, просветитељство и писменост, дижући на пиједестал образовања и важност образовања деце и одраслих. Тај дан, 27. јануар, за сваког од нас биће вечно посебан, јер славимо живот и дела једног посебног човека, принца Растка, нашег Светог Саве. Делатност Светог Саве била је од огромног значаја за српску државу и друштво на више поља", рекла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Она је додала да је Свети Сава једна духовна вертикала успостављања и очувања српског националног и државног идентитета коју је успоставио и која се одржава све до данас.

"Својим првим великим делом који је извео са својим оцем Монахом Симеоном оснивањем српског Светогорског манастира Хиландара, Срби су постали заступљени у земљи православног монаштва, де су своје манастире поред Грка већ имали Бугари, Руси. Његовим дипломатским мисијама помогао је брату Великом Жупану и краљу Стефану Првовенчану да преброди многа искушења са којима се суочавао. Захваљујући својој дипломатској вештини и инсистирању цара Теодора Првог, управо Сава је постављен за Првог српског архиепископа. Новооснована архиепископија обухватила је територију читаве српске државе, чиме су се повезале територије са различитим политичким традицијама у једну целину", рекла је министарка.

Она је додала да се данас просветни радници на темељима Светог Саве раде и у времену разних искушења својим вештинама и љубављу боре се да свако дете оствари своје правовремено образовање, да се њима истраже таленте, потребе и жеље и исте подхране.

"Образовање јесте оно најважније што може да се да детету. Знањем оно може освојити свет, превазићи изазове и остварити личну срећу. Али данас више не можемо говорити о образовању као само једној јединици успеха. Оно је у нераскидивој вези тројства потребно за срећно и здраво дете, наставник дете породица. Зато је данас, можда више него пре, потребно нагласити васпитну улогу и породице и школе. Васпитањем се преносе најбоље вредности неког друштва и оно мора да почива на афирмацији мира, човечности, људскости", рекла је Ђукић-Дејановић.

Она је додала да је 2023. година оставила неизбрисив бол вечно присутан у сваком од нас.

"Сваког дана који заслужујемо да доживимо, сваким удахом који заслужујемо да осетимо, да се назовемо живим, морамо се трудити да сваким нашим поступком се трагедије више никада и нигде не десе", рекла је министарка.

image