Србија и Балкан

Билчик: Ако се неко мешао у изборни процес у Србији, то је Русија

Улога Русије у изборима требало би да буде разлог више за Србију да ради на својој европској будућности, сматра известилац Европског парламента
Билчик: Ако се неко мешао у изборни процес у Србији, то је Русија© FOTO TANJUG/STEFAN BRANKOVIĆ/ bs

Србија заслужује боље, заслужује европску будућност и политичаре који то могу да остваре и који ће заиста радити на европској будућности, сматра известилац Европског парламента за Србију Владимир Вилчик.

У интервјуу за портал "Јуропијан Вестерн Балканс" Билчик је рекао да Србија мора да донесе одлуку да ли жели потпуно и доследно да ради на својој европској будућности.

"Било чија антиевропска реторика не помаже, јер не придобија пријатеље или партнере у ЕУ, Бриселу и другим европским институцијама. Само желим да кажем да свако у Бриселу, Стразбуру и широм главних градова ЕУ добро зна и добро је обавештен о томе шта се дешава и шта ко у Србији говори. Разумемо шта се дешава. Кредибилне партнере и пријатеље стичете само на основу кредибилног ангажовања", упозорио је Билчик.

На питање како коментарише оптужбе Београда да неке чланице ЕУ организују протесте опозиције, Билчик је рекао да "Русија наставља да има прекомерну улогу на Западном Балкану, и у Србији посебно".

"Ако се неко мешао у изборни процес, и оно што смо видели од избора, то је Москва, то је Русија. То је игра коју смо видели толико много пута од Владимира Путина и његових савезника. Ово би требало да буде још један разлог за Србију да ради на својој европској будућности и на свом сувереном и независном приступу према европској будућности", рекао је Билчик.

Билчик је, осврнувши се на оптужбе опозиције да су избори у Србији покрадени, оценио да "коначно и одлучујуће решење мора бити донето институционално унутар Србије".

image
VV inauguration
banner