Србија и Балкан

Од Фон Крамонове до француских посланика: Како је изгледала расправа о Србији у ЕП?

Сат времена европски посланици низали су своје говоре о српским изборима, а један је чак признао да никад није био у Србији, али ето, има мишљење да би Европски парламент требало Србе да научи демократији
Од Фон Крамонове до француских посланика: Како је изгледала расправа о Србији у ЕП?Getty © Michele Tantussi

Европски парламент одржао је расправу о српским изборима на захтев прозападне опозиције, а са говорнице из Стразбура могло се чути низ осуда, па чак и увреда које је предводила Виола фон Крамон.

Како је рекла, видела је многе изборе, од Казахстана, Косова, Ирака и Ирана, али никад није сведочила нечему као што се десило у Србији.

"Масовне миграције у Београд, вршење притиска на грађане и оцрњивање у медијима чланова опозиције... ЕУ стоји уз вас Србијо, ми желимо непристрасну међународну истрагу као што је то било након избора 1996", рекла је Фон Крамонова.

Хрватски европски посланик Ладислав Илчић је рекао да је на изборима у Србији било очигледних неправилности, од притиска на бираче до довођења бирача.

"Српски политички представници доводе бираче и у Хрватску, али су Хрвати остали без представника у Србији. То се српским бирачима неће десити у Хрватској јер имају загарантована 3 представника у парламенту", поручио је он иако је коалиција представника Хрвата у Србији Томислава Жигманова добила два мандата након избора 17. децембра, али је због лошег коалиционог споразума који је склопио са Усамеом Зукорлићем остао без посланичког места, за шта не може да окриви власт у Србији.

Он је додао да не види како би Хрватска икада могла да гласа за "улазак овакве Србије у ЕУ".

Француски посланик Жан-Лин Лакапел рекао је да је скандализован расправом јер се показује субјективност посланика.

"Шта пребацујете Србији? Изборни процес је био под надзором, било је 5.000 посматрача. Забележено је 13 одсто неправилности, али то нису чињенице које вас мотивишу већ идеологија, јер Вучић не следи вашу идеологију, зато ЕУ жели да дестабилизује Србију", казао је Лакапел.

Он је додао да се расправа води на захтев дела српске опозиције, па је истакао да је свака земља суверена, слободна и независна, без обзира да ли се њени избори свиђају Европској унији.

"Дозволите ми да могу да кажем да сам срећан и да могу да поздравим ове изборе на којима је народ гласао за оне представнике које жели у власти", поручио је Лакапел.

Мађарски посланик Андор Дели казао је да Европска унија покушава са Србијом оно што је покушала након избора у Мађарској, те да је у питању кампања дискредитације Србије.

"Ово неће функционисати у Србији, као што није успело ни у Мађарској. Смањена је веродостојност ЕУ у свим земљама Балкана, не због оклевања, већ због пристрасности. Фидес сматра да су такве праксе конртапродуктивне и наносе штету", поручио је Дели.

Бугарски европски посланик Андреј Ковачев рекао је да Србија има велики утицај на земље Западног Балкана, те да то повећава њену одговорност. Он је оптужио Србију да крши права мањина, оптужујући је да се тако понаша и према бугарској мањини.

Владимир Билчик, специјални известилац ЕП за Србију, рекао је да је јавни простор у Србији заробљен личним интересима, као и да чести и превремени избори у Србији изазивају стрес међу људима и спречавају имплементацију онога што је важно у преговорима Србије за чланство у ЕУ.

Он је додао да су европски посматрачи избора били смо присутни и на дан гласања у Србији, те да је примећено довожење гласача из других места како би се повећао број гласача.

"Зато тражимо од надлежних тела да то истраже и испоставе дају резултате", рекао је Билчик.

Тонино Пицула рекао је да су у Србији одржани трећи парламентарни избори који су послужили за јачање Вучићеве власти, а за слабљење демократије.

"Одржавање стабилности Вучићевог режима значи одржавање нестабилности у другим земљама на Балкану. У Србији опада подршка Европској унији, док подршка Путиновој Русији остаје висока", засметало је Пицули.

Француски европарламентарац Тјери Маријани приговорио је да нема извештаја о наводним неправилностима од посматрача, а расправља се о теми.

"Прича се о изборима без извештаја. Било преко 5000 посматрача, било би паметно да се ова дебата уопште не одржава пре објављивања коначног извештаја. Ова дебата се користи од стране опозиције. Ова дебата служи опозицији да прави проблеме. Моје питање је зашто то радите? Шта желите? Други 'Мајдан'", питао је он.

image
VV inauguration
banner