Србија и Балкан

Вучевић: Не спремамо се за ратове, али бићемо спремни да бранимо Србију

Министар одбране Милош Вучевић је данас, заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем доделио 433 Борачке споменице борцима ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца са територије општине Апатин
Вучевић: Не спремамо се за ратове, али бићемо спремни да бранимо Србију© FOTO TANJUG

Министар одбране Републике Србије Милош Вучевић је данас приликом свечане доделе Борачких споменица, у Апатину изјавио да се Србија не спрема за ратове, али да ће бити спремна да се брани, преноси Танјуг.

"Да кажем да се не спремамо ни за какве ратове, ни сукобе. Србија хоће и треба јој мир. Али ћемо бити спремни да бранимо Србију и то свима мора да буде јасно. Прошло је време када је Србија секла и топила тенкове и хаубице. Прошло је време када су затварали касарне и када смо правили генерације које не знају елементарне ствари, нпр. да очисте снег испред своје куће", рекао је Вучевић.

Министар Вучевић је данас, заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем доделио 433 Борачке споменице, борцима ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца са територије општине Апатин.

Вучевић се захвалио окупљенима на љубави према народу и отаџбини, и упутио им извињење што су морали да чекају да им се каже "хвала", што је држава дуго била слаба и стидела се својих најхрабријих.

Он је такође навео да никога нисмо напали и да нисмо извршили агресију ни на кога, већ да нисмо дали на себе и свој народ, а да смо као народ платили највећу цену.

"Нама спочитавају етничка чишћења и не знам какве ратне злочине. Нажалост, било је и међу Србима злочинаца и они треба да одговарају. Али је истина следећа – једино су наши сународници протерани са етничких простора, само су наше границе повредиве, док су све остале неповредиве и сви остали имају права да се бране и чувају, само Срби или наш народ нема право то да ради", додао је министар одбране.

Вучевић сматра да данас свиће нека нова зора у Србији, долазе неке нове генерације, које певају химну, као и наше патриотске песме. 

Министар Селаковић истакао је да је од уручења борачке споменице Нади Милић пре седам месеци, која је 1999. године изгубила оба сина на КиМ, до данас број регистрованих бораца у Србији подигнут са 25.000 на 47.000 и додаје:

"Поставља се питање зашто то није рађено раније. За све ово што су биле нечије грешке у прошлости ми не можемо да одговарамо, нити прошлост можемо да мењамо, али можемо данас да чинимо нешто добро, нешто добро за породице палих бораца, за ратне војне инвалиде, за наше борце. Једна од ствари које чинимо је и ова свечана додела, уручење Борачких споменица".

Према његовим речима, захваљујући Закону из 2020. године, омогућена су значајна права и приходи породицама палих бораца и ратним војним инвалидима.

Догађају је присуствовао и генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, који је изјавио да се доделом борачких признања Србија захваљује свима који су своје животе жртвовали за отаџбину. Он је такође нагласио да је част и привилегија говорити о јунацима војске и полиције, учесницима ратове, који су бранили своју земљу када је било најтеже.

Додела борачких споменица установљена је Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, као и Уредбом о "Борачкој споменици", коју је Влада Републике Србије донела у марту 2023. године.

image