Србија и Балкан

Османијева: Постигнут договор са Израелом о укидању виза грађанима "Косова"

Амбасадорка Цив је информисала председницу привремених приштинских институција о безбедносној ситуацији у Израелу, док је Османијева саговорницу упознала са дешавањима на тзв. "Косову"
Османијева: Постигнут договор са Израелом о укидању виза грађанима "Косова"© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи разговарала је данас са амбасадорком Израела Тамар Цив, која ју је информисала да је након захтева Приштине, влада Израела дала сагласност да се одобри споразум о укидању виза за грађане "Косова".

У том смислу, два ресорна министарства ће наставити са процедурама потписивања споразума о чему ће грађани бити обавештени чим одлука ступи на снагу, наводи се у саопштењу кабинета Османијеве.

На основу тог споразума, грађани тзв. "Косова" ће моћи да путују без виза у Израел у туристичке сврхе.

Османијева је захвалила амбасадорки и Израелу на оваквој одлуци која ће, како је навела, отворити пут дубљој билатералној сарадњи.

На састанку је било речи и о сарадњи и међудржавним споразумима у различитим областима, чије се потписивање очекује ускоро.

Поводом годишњице Дана сећања на жртве Холокауста, Османијева је поновила да "Косово" памти милионе невиних људи изгубљених у једном од најмрачнијих поглавља људске историје и да тај дан служи као подсећање на разорне последице које проистичу из мржње и предрасуда.

Амбасадорка Цив је информисала председницу привремених приштинских институција о безбедносној ситуацији у Израелу, док је Османијева саговорницу упознала са дешавањима на тзв. "Косову" и у региону.

Цив је на друштвеној мрежи Икс навела да је израелска влада одлуку донела непуне три године након успостављања односа између "Косова" и Израела.

"Надам се да ће ова посебна прекретница у нашим билатералним односима додатно подстаћи све већу сарадњу између наших земаља и зближити наше грађане", поручила је амбасадорка.

image